Ekolodzy: „Kiełbaska gorsza niż papierosy”

Musisz przeczytać

Krakowscy ekolodzy ostrzegają – grillowanie może skończyć się śmiercią! Przedstawiciele Polskiego Klubu Ekologicznego – Okręg Małopolska, zasłynęli już głośnymi apelami dotyczącymi używania fajerwerków i wjazdu MotoMikołajów na Rynek Główny w Krakowie. Tym razem postanowili ostrzec krakowian przez grillowaniem. – Sezon na grillowanie rozkręca się na dobre. Grillowanie prowadzone nieodpowiednio może przynosić skutki odwrotne do pożądanych – czytamy w oświadczeniu ekologów.

Polski Klub Ekologiczny – Okręg Małopolska, już wielokrotnie trafiał na pierwsze strony gazet. Ekolodzy, co jakiś czas, zwracają się z apelami do władz miasta i krakowian. Na łamach naszego portalu donosiliśmy już o sprzeciwie PKE odnośnie używania fajerwerków oraz inicjatywy MotoMikołajów, którzy raz do roku – w okresie Świąt Bożego Narodzenia, przejazdem przez miasto, zakończonym na Rynku Głównym w Krakowie, chcą pomóc potrzebującym dzieciom.

Tym razem ekolodzy ostrzegają krakowian przed grillowaniem, które zdaniem obrońców przyrody, może zakończyć się dla nas tragicznie.

– Problemem, który pojawia się przy przygotowywaniu potraw z grilla są szkodliwe substancje powstające podczas spalania i dym. Należą do nich rakotwórcze: benzopireny, akrylamid, nadtlenki lipidowe i wolne rodniki […] Wyliczenie jest proste: jedna mała kiełbaska z grilla dostarcza 100 razy więcej substancji rakotwórczej niż paczka papierosów – ostrzegają ekolodzy.

Specjaliści zwracają uwagę, że szkodliwe skutki grillowania mięsa, są często bagatelizowane i niedoceniane, a ich efekty mogą skończyć się nawet śmiercią. Duży wpływ na to, czy grillowanie okaże się szkodliwe, zależy również od mięsa, które kładziemy na ruszt.

– Na potrawy z grilla nie nadają się mięsa peklowane i konserwowane saletrą. W wysokiej temperaturze rozkłada się ona do toksycznych związków nitrozoamin mających działanie koncerogenne. Należy do grillowania użyć mięsa dobrego gatunku bez konserwantów: azotanów i azotynów sodu – czytamy w piśmie Polskiego Klubu Ekologicznego – Okręg Małopolski.

Czym palić?

Krakowianie, planując grilla ze znajomymi, oprócz mięsa powinni zadbać również o odpowiednie paliwo. Ekolodzy zwracają uwagę, że powinniśmy stosować jedynie węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych. Drzewa iglaste także mogą być dla nas bardzo groźne, bo zawierają duże ilości żywicy, która podczas spalania może uwalniać szkodliwe substancje. Okazuje się więc, że szkodliwych efektów grillowania jest zdecydowanie więcej niż pozytywnych. Właśnie dlatego ekolodzy postanowili zaapelować do krakowian, by ograniczyli liczbę grillowych spotkań ze znajomymi.

Swój apel ekolodzy skierowali również do sanepidu, który – zdaniem specjalistów, powinien wziąć się za kontrole miejsc, gdzie krakowianie chętnie spotykają się przy ruszcie oraz wszelkiego rodzaju festyny i festiwale, gdzie organizowane jest zbiorowe grillowanie. Jak miałyby wyglądać kontrole i badania, ekolodzy jednak nie zdradzają. Zwracają za to uwagę, że swoje zadanie w walce z niebezpieczną modą, która przyszła do Polski z zachodu, mają również władze samorządowe, które podczas imprez rozrywkowych organizowanych w Krakowie, powinny promować zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie, zakazując sprzedaży grillowanych kiełbasek podczas koncertów, festynów, festiwali i innych wydarzeń plenerowych.

(pt)

fot. letizia.barbi via Foter.com / CC BY-SA

- Advertisement -spot_img

Przeczytaj również

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Najnowsze

KRK News Poleca