Kerala 2 Kraków – nowy adres dla miłośników hinduskiej kuchni

Musisz przeczytać

Niewielka restauracja poza centrum zachwyca autentycznym smakiem i oryginalnymi daniami z południa Indii.

W poszukiwaniu nowych kulinarnych odkryć warto ruszyć się nieco dalej od centrum Krakowa. Właściwie w każdej dzielnicy Krakowa znajdziemy już oryginalne i smaczne miejsca godne odwiedzenia. Tak jest i na Wieczystej, gdzie niedawno otwarto nową restaurację hinduską: Kerala 2 Kraków (ul. Śliczna 34B).

Stan Kerala leży nad oceanem na samym południu Półwyspu Indyjskiego. Bliżej stąd do Sri Lanki, niż New Delhi, Bombaju, czy Kalkuty. Okolica znana z pięknego wybrzeża, zieleni i zawsze kwitnących kwiatów oferuje też świetną kuchnię. Teraz, dzięki przemiłej właścicielce (oczywiście rodowitej mieszkance Kerali, jak zresztą cała załoga restauracji) można jej spróbować w Krakowie.

Przed zamówieniem dwie ważne rady: po pierwsze, łatwiej złożycie je po angielsku, niż po polsku, a po drugie upewnijcie się u obsługi co do pikantności poszczególnych dań. To oryginalna kuchnia hinduska, która potrafi być naprawdę ostra! Na szczęście można poprosić o złagodzoną wersję potraw, a ewentualny pożar w żołądku ugasić pysznym mango lassi, albo oryginalnym hinduskim lekkim piwem Kalikut, produkowanym oczywiście w stanie Kerala. Na stołach stoją też dzbanki z gorącą wodą z różnymi ziołami, np. kuminem.

Menu niemal wyłącznie składa się z potraw z południa Indii, dużo jest w nim pozycji wegetariańskich i wegańskich. Ja zdecydowałem się na czosnkową zupę z drobnymi kawałkami baraniny oraz Kerala 65 style, świetnie doprawione smażone kawałki kalafiora w specjalnej marynacie z czosnku, imbiru, chilli i zmielonych liści curry. Najlepsze miało jednak nadejść w postaci dań głównych. Wegańskie mappas, jedno z najłagodniejszych dań w karcie, to miks gotowanych warzyw zanurzonych w kremowym curry na mleku kokosowym. Z kolei varutharacha jest keralską wersją curry, do wyboru z mięsem kurczaka, wołowiną lub baraniną. A że Kerala leży nad oceanem, nie mogło w menu zabraknąć dań rybnych. Ja wybrałem fish pollichathu, wspaniałą doradę (czasem pojawi się też świeża makrela) w całości pokrytą mieszanką orientalnych przypraw, a następnie zawiniętą w liść bananowca i wolno zapiekaną w folii. Całość czaruje smakiem, podobnie zresztą, jak pozostałe dania, przyrządzane według oryginalnych receptur z użyciem sprowadzanych z Indii mieszanek ziołowych i przypraw. Do dań głównych trzeba koniecznie zamówić jedną z wersji gorącego chlebka (np. malabar parotta), którym na koniec posiłku można do czysta wytrzeć talerz.

Kerala 2

Kerala 2
Obraz 2 z 7

alabar-parotta

(fot. Szymon Gatlik)

Szczerze powiedziawszy, lektura karty dań wzbudza pewne rozczarowanie, że… nie uda się spróbować wszystkiego. Dlatego warto na wizytę zarezerwować więcej czasu, zaprosić grupę przyjaciół i smakować w prawdziwie hinduski sposób – dzieląc się potrawami i próbując jak najwięcej. Tym bardziej, że ceny w Kerala 2 Kraków są bardziej, niż przystępne: od 10 złotych za zupę i przystawkę do 25-40 zł za danie główne.

Pełne menu zobaczycie na profilu restauracji na Facebooku.

Szymon Gatlik
Przewodnik kulinarny i winiarski, miłośnik lokalnej kuchni, członek Slow Food International, międzynarodowej organizacji dbającej o “dobre, czyste i sprawiedliwe” jedzenie. Ekspert programu Polskie Skarby Kulinarne. Jest m.in. autorem tras kulinarnego zwiedzania Krakowa i jedynym certyfikowanym przewodnikiem po krakowskiej winnicy Srebrna Góra.

- Advertisement -spot_img

Przeczytaj również

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Najnowsze

KRK News Poleca