Koronawirus. Ta branża jest w katastrofalnej sytuacji. Pracę straci ćwierć miliona osób!

– Sytuacja branży gastronomicznej jest katastrofalna. Sprzedaż na wynos czy z dowozem do klienta prowadzi tylko co piąta firma, co pozwala na wypracowanie góra 10 proc. wcześniejszych obrotów – alarmuje „Rzeczpospolita”.

Z sektora gastronomicznego mogło wyparować w 2020 r. nawet 30 mld zł – wynika z analiz Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej.

– IGGP szacuje, że po zdjęciu ograniczeń dla pracy restauracji wiosną może nie otworzyć się co piąta – zatem likwidacja czeka ok. 15 tys. lokali. Zmiana modelu pracy oznacza też wielkie zwolnienia, pracę w sektorze zatrudniającym ok. miliona osób może stracić nawet 250 tys. osób – podaje „Rzeczpospolita”.

We wtorek rząd ma poinformować o kolejnych krokach związanych z lockdownem. Na razie jednak bardziej prawdopodobne jest przywrócenie części obostrzeń niż poluzowania w gastronomii.

jk

Najnowsze

Co w Krakowie