Krakowski budynek z prestiżową nagrodą. Dostał nowe życie

fot. fasadaroku.pl

Należało się. Instytut Konfucjusza przy ulicy Oleandry w którym mieści się Centrum Języka i Kultury Chińskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego otrzymał ważną architektoniczną nagrodę.

Budynek został wyróżniony w konkursie ″Fasada Roku″ w kategorii ″budynek po termomodernizacji″. Zazwyczaj termomodernizacja polega na oklejeniu budynku styropianem, tym razem ten zabieg całkowicie odmienił obiekt. Na lepsze.

Do niedawna budynek wyglądał tak:

fot. fasadaroku.pl

A teraz wygląda tak:

fot. fasadaroku.pl

″Projekt architektoniczny modernizacji budynku – siedziby Instytutu Konfucjusza UJ stworzyła Ewa Misków-Janik z Firmy Handlowo-Usługowej KOLIBER. Remont radykalnie odmienił wygląd budowli. Zmieniła się jej kolorystyka, podziały w oknach, wizualnie także kształt – za sprawą zróżnicowania kolorystyczne przyziemia i wyższych kondygnacji. Architektka dodała na fasadzie budynku nietypowe detale, za sprawą których bryła stała się trójwymiarowa, zyskała znacznie bardziej dynamiczny wygląd″ – czytamy w portalu sztuka-architektury.pl.

Instytut Konfucjusza – Centrum Języka i Kultury Chińskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego – metryka projektu budynku:

Zgłaszający: Ewa Miśków-Janik
Architekt: Firma Handlowo-Usługowa KOLIBER mgr inż. arch. Ewa Miśków-Janik
Inwestor: Uniwersytet Jagielloński
Wykonawca: Budimex S.A.

ms

Zobacz także