Stal nierdzewna jest rodzajem stopu żelaza i węgla, który uzupełniają dodatkowe substancje, tj. chrom, nikiel i molibden, wpływające pozytywnie na trwałość i odporność materiału. Mieszanka ta cieszy się ogromną popularnością zwłaszcza w gastronomii, gdzie panują nierzadko skrajne warunki środowiskowe. Co warto wiedzieć, wybierając meble, gadżety i urządzania wykonane ze stali? Jakie korzyści za nią przemawiają?
Żywotność, godna mistrza!
Największą i najczęściej wymienianą zaletą mebli ze stali ich żywotność. Szacuje się, że wyposażenie gastronomii z tego surowca jest w stanie przetrwać nawet 1000 lat regularnego używania. Ich wytrzymałość jest na tyle wysoka, że wszystkie elementy zachowują swoją funkcjonalność i bezawaryjność – bez względu na panującą temperaturę, wilgoć i częstotliwość użytkowania. To dzięki tej odporność meble nie poddają się korozji oraz uszkodzeniom mechanicznym. Połyskującą powierzchnię trudno jest bowiem zarysować lub uszkodzić – np. przy pomocy ostrych noży, łopatek i chochli, które tak często królują w domowych i profesjonalnych kuchniach.
Odporność na drobnoustroje i wysokie temperatury
Kontakt z żywnością i narzucone standardy Państwowej Inspekcji Sanitarnej sprawiają, że meble i urządzenia w kuchni muszą wykazywać się maksymalnym bezpieczeństwem i odpornością na zmiany termiczne. W tym przypadku stal zdaje się być niezbędnym rozwiązaniem – zarówno podczas gotowania, jak i krojenia lub mrożenia. To wszystko sprawia, że urządzenia ze stali są niezwykle wszechstronne i uniwersalne, świetnie sprawdzając się zarówno w domowej kuchni, gdzie króluje hobbista i miłośnik łączenia smaków, jak i w lokalach profesjonalnych – tj. restauracjach, barach, firmach cateringowych i w hotelach.
Łatwiej się nie da!
Czyszczenie stalowych powierzchni jest niezwykle proste, a sam proces pielęgnacji bazuje na… wodzie i muślinowej ściereczce. Ten duet jest zdecydowanie bezpieczniejszy i mniej inwazyjny, dlatego też nie naruszy błyszczącej powierzchni. Produkty żrące i agresywne – np. odkamieniacze – powinny być traktowane jako ostateczność, którą stosuje się przy naprawdę trwałych i starych zabrudzeniach.
Na rynku dostępne są także dedykowane preparaty do stali – zwykle są to alkaliczne chlorowane lub niechlorowane chemikalia, które ponownie nakłada się na muślinowymi lub bawełnianymi ściereczkami. Kosmetyki najlepiej „wcierać” w powierzchnię szybkimi, okrągłymi ruchami, a następnie ściągać je wodą.
Bez względu na to, jaki produkt zostanie wybrany — powierzchnia stali nierdzewnej pozostanie odporna na działanie bakterii czy grzybów. Wynika to z faktu, że zwarta struktura materiału nie pochłania cząsteczek brud oraz zapachów, tworząc skuteczną barierę przed drobnoustrojami.
Estetyka rodem z loftu
Styl loftowy to wynik zmian gospodarczych XVIII wieku, kiedy to w Stanach Zjednoczonych upadały magazyny i fabryki. Puste, przestronne hale – wypełnione naturalnym słońcem i surowymi materiałami – bardzo szybko zaaranżowano na pracownie artystyczne, dając podwaliny do nowego stylu wnętrzarskiego.
W założenia loftów i przemysłowych aranżacji wprost idealnie wkomponuje się stal – surowa, estetyczna i elegancka. Efekt ten pogłębić może polerowanie, które wykonać można za pomocą nieco twardszych gąbeczek lub szczotek. Jeśli więc celem restauracji jest stworzyć funkcjonalną i estetyczką przestrzeń – stal wydaje się być znacznie bardziej uniwersalnym i bezpieczniejszym wyborem niż marmur czy drewno.