Placki ziemniaczane Piotra Jarząbka, z hotelu Metropolo by Golden Tulip w Krakowie, zdobyły pierwszą nagrodę w kategorii „Smaki dzieciństwa” podczas odbywającego się we Francji finału międzynarodowego konkursu gastronomicznego. Konkurs zorganizował Chaud Devant!, nowo powstały Uniwersytet Kulinarny Louvre Hotels Group pod Paryżem.
Piotr Jarząbek z krakowskiego hotelu Metropolo by Golden Tulip był jedynym polskim finalistą organizowanego przez Uniwersytet Kulinarny Chaud Davant! konkursu gastronomicznego. W eliminacjach wzięło udział 160 pracowników hoteli zrzeszonych w Louvre Hotels Group z 11 krajów, którzy w pierwszym etapie zaprezentowali jury autorskie przepisy w trzech konkursowych kategoriach: „Bez marnotrawstwa”, „Smaki dzieciństwa” oraz „Powód, aby rano wstać”. Do finału we Francji zakwalifikowało się 9 uczestników, którzy w połowie września spotkali się w hotelu Campanile Rungis Orly. Ich zadaniem było przyrządzenie dania według wcześniej opracowanego przepisu oraz jego prezentacja przed jury złożonym między innymi z szefów kuchni i instruktorów Chaud Devant! oraz samego szefostwa Louvre Hotels Group Ocena obejmowała nie tylko test smaku, ale także 20-minutowe wystąpienie na temat przygotowanego posiłku.
W swojej kategorii Piotr Jarząbek zmierzył się z dwiema reprezentantkami Italii, a jego domowe placki ziemniaczane zwyciężyły z makaronem orecchiette z liśćmi cukinii i krewetkami przygotowanym przez Nunzię d’Aloię z hotelu Tulip Inn Turin South i słodką brzoskwiniową brioszką Eleny Varazzi z hotelu Campanile Venice Mestre.
W przypadku kategorii „Smaki dzieciństwa” jury obok sposobu podania i smaku brało także pod uwagę stojącą za daniem „ukrytą historię”. – Postawiłem na prostotę i przepis na placki ziemniaczane, które robiła moja babcia, a później moja mama. Obie lubiły powtarzać: „Im prościej tym lepiej”. Tymi właśnie słowami zakończyłem swoją prezentację przed jury, mówiąc: „Le plus simple et le mieux” – wspomina Piotr Jarząbek, polski laureat konkursu.
(red)