Główny Inspektorat Sanitarny od wczoraj informuję o wycofywaniu z obrotu kiełbasy wiejskiej. Chodzi o kiełbasę wyprodukowaną przez Zakłady Mięsne CHABURA. Producent poinformował odbiorców i rozpoczął proces wycofywania produktu ze sprzedaży.
W próbkach kiełbasy wiejskiej pieczonej wyprodukowanej przez Zakłady Mięsne CHABURA, badania laboratoryjne wykazały przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych – czytamy w ostrzeżeniu publicznym dotyczącym żywności, które znajduje się na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. GIS informuje , iż benzo(a)pirenu wykryto w partii towaru o numerze 406922 i dacie minimalnej trwałości 20.04.2022 .
Poniżej znajduje się zdjęcie opakowania kiełbasy oraz szczegółowe informacje na temat wycofanej ze sklepów partii.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Kiełbasa wiejska pieczona
Numer partii: 406922
Data minimalnej trwałości: 20.04.2022
Producent – Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) to grupa związków, spośród których wiele jest podejrzewanych lub ma udowodnione działanie rakotwórcze. W żywności powstają na skutek jest obróbki termicznej tj. podczas smażenia, pieczenia, grillowania czy wędzenia. Ich obecność może być także wynikiem zanieczyszczenia środowiska. Jednym z najbardziej szkodliwych i niebezpiecznych WWA jest benzo(a)piren.
(JS)