Święto Obwarzanka to pierwszy festiwal poświęcony produktowi, który od kilkuset lat ściśle związany jest z Krakowem. To symbol Miasta Królów Polskich, chroniony oznaczeniem geograficznym przez Unię Europejską.
26 i 27 maja na placu Szczepańskim i na Plantach – między ulicą Szczepańską a Szewską – mistrzowie wypieków z Krakowa i okolic zaprezentują swoje wyroby, a lokalni artyści dodadzą restauratorom i piekarzom animuszu. Data wydarzenia jest nieprzypadkowa – nawiązuje do przywilejów nadanych przez Jana Olbrachta 26 maja 1496 roku, na mocy których obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy.
Aktywności w ramach wydarzenia zlokalizowane będą na kilkunastu stoiskach. Każdy odwiedzający będzie mógł spróbować obwarzanków, zarówno sauté czy z tradycyjnymi dodatkami maku, soli i sera, jak i pod postacią kulinarnych wariacji autorstwa najlepszych restauratorów. Z kolei lokalne restauracje wystartują w konkursie na najlepszą wariację obwarzanka. Na stoiskach, oprócz obwarzanków, znajdą się też małopolskie specjały uznawane jako dania tradycyjne rejonu krakowskiego – zarówno przez Komisję Europejską, jak i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na wszystkich odwiedzających czeka też moc kulturalnych atrakcji. Krakowski Teatr Uliczny „Scena Kalejdoskop” wystawi niesamowite przedstawienie „Eunika w krainie cyrku”, a na Scenie Głównej na placu Szczepańskim pojawią się legendarni artyści Piwnicy Pod Baranami oraz Marta Bizoń. Mieczysław Czuma opowie, dlaczego „Obwarzanek to uśmiech Pana Boga”, a Ewa Wachowicz przedstawi „Obwarzanek w kuchni polskiej”.
Na najmłodszych czekają warsztaty z nauki rysunku, wytwarzania obwarzanków z masy solnej czy warsztaty pieczenia obwarzanków.
Szczegółowy program na stronie wydarzenia.
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny!
(ip)
fot. Chris Brown, Flickr