Uwaga maturzyści! Startuje rekrutacja na studia na Uniwersytecie Rolniczym

Musisz przeczytać

Do 12 lipca potrwa rekrutacja na studia pierwszego stopnia na Uniwersytecie Rolniczym. W roku akademickim 2023/2024, Uniwersytet oferuje kandydatom naukę na 31 kierunkach studiów polskojęzycznych oraz 7 angielskojęzycznych.

Dla kandydatów przygotowano łącznie 4964 miejsc na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia (z czego na studiach stacjonarnych I stopnia przygotowano 2285 miejsc, a na studiach niestacjonarnych I stopnia – 780 miejsc).

Pierwsza tura rekrutacji rozpocznie się 1 czerwca i potrwa do 12 lipca.  Ogłoszenie wyników odbędzie się 17 lipca, a przyjmowanie dokumentów potrwa od 18 lipca do 21 lipca. Wnoszenie opłaty rekrutacyjnej (85 zł) odbywać się będzie od 1 czerwca do 12 lipca. W dniu ogłoszenia wyników, do informacji o wyniku postepowania kwalifikacyjnego zostanie dołączony komunikat o miejscu i terminie przyjmowania dokumentów od osób zakwalifikowanych na studia.

Od października 2023/2024 na Wydziale Technologii Żywności zostanie uruchomiony nowy kierunek studiów inżynierskich gastronomia i catering dietetyczny, w formie zarówno stacjonarnej, jak i niestacjonarnej .Uczelnia będzie oferowała na tym kierunku 30 miejsc na studiach stacjonarnych I stopnia i 30 na studiach niestacjonarnych I stopnia

– Studia mają wypełnić lukę na rynku edukacyjnym, która umożliwi młodzieży o wykształceniu średnim i zawodowym (m.in. technik żywienia i usług gastronomicznych) rozwój osobisty oraz zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do pracy, w tym piastowania stanowisk kierowniczych, w zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych czy garmażeryjnych lub do uruchomienia własnej działalności gospodarczej. Kształcenie będzie trwało 7 semestrów – informuje Uniwersytet Rolniczy.

W ubiegłym roku akademicki najpopularniejszymi kierunkami były: weterynaria, etologia i psychologia zwierząt, dietetyka, transport i logistyka. Najmniejszym powodzeniem cieszyły się kierunki oferowane przez Uczelnię w trybie niestacjonarnym: biogospodarka, gospodarka przestrzenna, ochrona środowiska, technologia roślin i prozdrowotnych.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dla kandydatów przygotowano łącznie 4964 miejsc na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia (z czego na studiach stacjonarnych I stopnia przygotowano 2285 miejsc, a na studiach niestacjonarnych I stopnia – 780 miejsc).

- Advertisement -spot_img

Przeczytaj również

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Najnowsze

KRK News Poleca