Wykładowca Uniwersytetu Papieskiego odtworzył recepturę piwa produkowanego w średniowieczu w Krakowie!

(fot. pixabay)

Archeolog i historyk dr hab. Sławomir Dryja z Katedry Historii Nowożytnej Wydziału Historii i Dziedzictwa Kulturowego UPJPII dokonał ciekawego odkrycia.

Dryja pracuje w Katedrze Historii Nowożytnej Wydziału Historii i Dziedzictwa Kulturowego UPJPII. Historyk odtworzył recepturę białego piwa produkowanego w Krakowie w czasach średniowiecza. Zrobił to… na podstawie osadu ze ścian w piwnicach Pałacu Lubomirskich przy ul. św. Jana, dzięki czemu wyodrębnił drożdże.

Teraz Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie opatentował piwo, które będzie produkowane według receptury odkrytej przez dra hab. Sławomira Dryję. Będzie nosić nazwę „Piwo Krakowskie Białe”.

– Historia piwowarstwa i szeroko pojęta kultura piwna to nie tylko obszar moich zainteresowań naukowych, ale również pasja i hobby. Efektem połączenia wiedzy historyka i piwowara jest program wskrzeszenia tradycyjnego krakowskiego piwa białego. Tradycja jego warzenia sięga XIII wieku, z początkiem wieku XIX całkowicie zanikło. Dzięki zaangażowaniu wielu osób, w tym pracowników naukowych Uniwersytetu Rolniczego, już niedługo poznamy jego smak – powiedział dr Sławomir Dryja w rozmowie z oficjalną stroną uniwersytetu.

(ko)

Zobacz także