Otwierasz kawiarnię w Krakowie? Nie popełnij tego błędu!

Otwierasz kawiarnię w sercu Krakowa? Gratulacje! To marzenie wielu restauratorów. Taka kafejka przyciąga niepowtarzalnym klimatem krakowskiej bohemy, ale musisz pamiętać o jednym – dla klientów najważniejsza jest kawa. Jej smak, zapach, perfekcyjny sposób parzenia. Tymczasem do najczęściej popełnianych błędów należy zakup ekspresu kiepskiej jakości. Ta decyzja jeszcze przed Tobą? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł, w którym podpowiadamy, jak wybrać ekspres gastronomiczny i otworzyć klimatyczną kawiarnię, która zasłynie z najlepszej kawy w Krakowie!

Profesjonalne ekspresy gastronomiczne – na jaki rodzaj się zdecydować?

Do wyboru masz dwa podstawowe rodzaje ekspresów:

  1. Ekspres automatyczny – to bardzo wydajne urządzenia, które umożliwiają przygotowywanie od 60 do 300 kaw dziennie. Z takim ekspresem można się spotkać najczęściej na stacjach benzynowych, w poczekalniach i recepcjach hoteli itp., dlatego że jego obsługa nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności. Mogą z niego korzystać sami klienci. Jeżeli planujesz zakup automatycznego ekspresu ciśnieniowego, to zwróć uwagę na duże zbiorniki na wodę lub stałe podłączenie. Polecamy jednak kupić takie urządzenie jako dodatkowy, a nie główny ekspres w kawiarni.
  2. Ekspres kolbowy – ekspres gastronomiczny tego typu to obowiązkowy element wyposażenia każdej dobrej kawiarni. Wymaga wprawdzie zatrudnienia doświadczonego baristy, który potrafi go obsługiwać i serwować pyszną kawę. Bardzo często trzeba też dokupić do niego dodatkowe akcesoria, takie jak młynek do kawy i zestaw baristyczny. Warto jednak zainwestować w kolbowy ekspres do kawy gastronomiczny, który parzy najwyższej jakości kawę.

Kolbowy ekspres do kawy gastronomiczny – jaki model wybrać?

Ekspres kolbowy daje gwarancję parzenia doskonałej kawy (oczywiście dużo zależy również od umiejętności personelu i gatunku kawy), a więc to na nim skupimy się w naszym artykule. Wielu właścicieli nie zastanawia się zbyt długo nad zakupem odpowiedniego modelu, a to duży błąd! Wysokiej klasy ekspres od renomowanych producentów to zupełnie inny poziom serwowania kawy.

Powerful automatic espresso and cappuccino machine inside a bar in old town city Malaga, Spain

Na co zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu kolbowego do swojej kawiarni?

  • Ciśnienie – dobry ekspres kolbowy powinien utrzymywać stabilne ciśnienie na poziomie minimum 9 barów. Nowoczesne ekspresy mają wbudowane systemy do monitorowania i regulowania ciśnienia, tak aby kawa nie była zbyt wodnista ani gorzka.
  • Wydajność – zastanów się, ile kaw dziennie będzie musiał przygotować Twój ekspres i pod tym kątem wybieraj odpowiedni model. Do kawiarni w takim mieście jak Kraków sprawdzi się profesjonalny ekspres kolbowy z co najmniej dwiema grupami, który pozwala na przygotowanie nawet kilkuset kaw dziennie.
  • Funkcjonalność – zwróć uwagę na cechy, które ułatwią codzienną pracę, takie jak ergonomiczny panel roboczy, intuicyjne przyciski, przejrzysty wyświetlacz czy elektroniczny system dozowania.
  • Komfort pracy – każdy dobry barista zwraca uwagę na ergonomię sprzętu, czyli przede wszystkim wygodne uchwyty kolb i dobrze rozmieszczone dysze do pary.
  • Energooszczędność – dużą rolę odgrywa tu izolacja termiczna bojlera, a także wbudowana funkcja pracy w trybie eco. Takie rozwiązania minimalizują zużycie prądu, co ma realny wpływ na rachunki, jeśli parzysz wiele kaw dziennie.
  • Dodatkowe akcesoria – gastronomiczny ekspres do kawy wymaga zastosowania akcesoriów, takich jak kolba z pojedynczą i podwójną wylewką, sitko pojedyncze i podwójne, ślepe sito oraz plastikowy tamper. Dodatkowo warto zainwestować w młynek, dzbanki do spieniania mleka i szczoteczkę do czyszczenia grupy.

Gastronomiczne profesjonalne ekspresy – polecane modele

Ekspres warto kupić od sprawdzonego dystrybutora takich urządzeń, jakim jest https://coffee-style.pl/. W sklepie kupisz także wyśmienitą, świeżo paloną kawę ziarnistą.

Ekspresy rekomendowane do profesjonalnego użytku w kawiarni to przede wszystkim:

  • La Marzocco – modele takie jak La Marzocco GS3, La Marzocco Linea Mini oraz La Marzocco;
  • Faema – np. Faema E61 oraz Faema Faemina;
  • Nuova Simonelli – sprawdzą się modele Nuova Simonelli Appia Life oraz Nuova Simonelli Aurelia Wave;
  • La Cimbali – śmiało możesz kupić model La Cimbali M26, La Cimbali M100 czy La Cimbali M21.

Wybór odpowiedniego ekspresu może zaważyć na sukcesie Twojego biznesu. Nie idź na kompromis w kwestii jakości Twojej kawy – postaw na profesjonalny, wydajny i nowoczesny ekspres. Pamiętaj, że dobrej klasy urządzenie to serce każdej kawiarni. Poniesiona inwestycja zwróci się natomiast z nawiązką, gdy klienci pokochają Twoje specjały kawowe!

Najnowsze

Co w Krakowie