Wprowadzenie strefy czerwonej na terenie Kraków Airport nie wprowadza nowych restrykcji wobec osób wchodzących do budynku terminalu pasażerskiego – zapewnia Natalia Vince, rzeczniczka lotniska w Balicach. Ale nowe obostrzenia dotyczą lotniskowej gastronomii.
Dostęp do terminala utrzymany jest dla wszystkich pasażerów oraz osób odprowadzających czy witających, po poddaniu się pomiarowi temperatury. Utrzymany jest obowiązek zakrywania ust i nosa dla wszystkich użytkowników terminalu oraz we wszystkich miejscach lotniska (parkingi, drogi prowadzące do terminalu).
Punkty gastronomiczne otwarte będą w godzinach 6:00 – 21:00, zajęty może być co drugi stolik. Po godzinie 21:00 możliwe będzie zamawianie posiłków na wynos.
W lokalach handlowych będzie mogło znajdować się maks. 5 osób na jedną kasę. W kaplicy lotniskowej dopuszcza się przebywanie maksymalnie 11 osób (1 osoba na 7 m kw.).
Salon Business Lounge Schengen będzie dostępny dla pasażerów w godzinach 04:30 – 22:00, z zastrzeżeniem, że z oferty gastronomicznej pasażerowie będą mogli skorzystać w godzinach 6:00-21:00. Salon Business Lounge Non-Schengen będzie zamknięty do odwołania.
(GS)