Sezon na truskawki trwa bardzo krótko. Chcesz go dobrze wykorzystać? Wypróbuj nasze przepisy na desery truskawkowe z blendera kielichowego. Są proste, przygotujesz je szybko, a smakowi nie dasz rady się oprzeć.
Koktajl truskawkowy z bananami
Koktajl to najprostszy deser, jaki można przyrządzić na bazie truskawek z pomocą blendera kielichowego. Dodanie banana sprawi, że będzie sycący. Sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Można go potraktować także jako późną kolację.
Składniki:
- 300 g (ok. dwóch szklanek) truskawek
- średniej wielkości banan
- szklanka jogurtu naturalnego, maślanki lub napoju roślinnego,
- cukier, miód lub słodzik do smaku (nieobowiązkowe)
- kilka kostek lodu (także nieobowiązkowe).
Wykonanie:
Owoce kroimy na nieduże kawałki, dodajemy jogurt i ewentualnie cukier oraz lód, blendujemy około minutę, aż deser będzie jednolicie gładki. Najlepiej smakuje schłodzony.
Mus truskawkowy na zimno
Mus truskawkowy to idealny deser na upalne popołudnie. Dzięki lekkiej konsystencji śmiało może konkurować z lodami.
Składniki:
- świeże truskawki – około dwie szklanki
- szklanka śmietanki kremówki (może być wegańska)
- ćwierć szklanki cukru lub słodzika
- zapach lub cukier waniliowy.
Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, przekładamy do pucharków lub niedużych miseczek i wstawiamy do lodówki. Gotowy mus powinien być zimny, świeżo zrobiony deser wymaga przynajmniej godziny chłodzenia.
Truskawkowa panna cotta
Panna cotta wymaga trochę więcej pracy i czasu na schłodzenie, więc najbezpieczniej będzie przygotować ją na dzień przed podaniem.
Składniki:
- 2 szklanki truskawek
- 1½ szklanki śmietany kremówki
- ½ szklanki mleka
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny.
Wykonanie:
Truskawki dokładnie blendujemy. W niedużym rondelku podgrzewamy mleko, śmietanę, cukier i zapach waniliowy. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gdy masa w rondelku jest gładka, dodajemy zblendowane truskawki i bardzo dokładnie mieszamy.
Całość przelewamy do mniejszych foremek i odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Panna cotta jest podawana po wyjęciu z foremki, warto więc zadbać o jej ciekawy kształt. Można ją udekorować świeżymi truskawkami lub sosem.
Deser z truskawek i serka mascarpone
Delikatny i kremowy serek mascarpone jest idealnym składnikiem deserów przyrządzanych na bazie owoców. Nie mogło go zabraknąć w zestawie z truskawkami. Tym razem mini sernik w szklance.
Składniki:
- szklanka świeżych truskawek
- 150 g serka mascarpone
- 1/5 szklanki cukru pudru
- łyżeczka zapachu waniliowego.
Wykonanie:
Truskawki blendujemy na gładką masę. Serek mieszamy w osobnym naczyniu z cukrem pudrem i zapachem waniliowym. Łączymy z połową zblendowanych truskawek.
W wysokiej szklance układamy warstwowo masę serową i truskawkową. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Smoothie truskawkowe
Smoothie truskawkowe można przyrządzić na wiele sposobów, np. dodając do niego inne owoce – banany, jabłka, gruszki, maliny, jeżyny. Można też zrobić proste smoothie z samych truskawek i zabrać je ze sobą na przejażdżkę rowerem lub piknik. Blender kielichowy BK5S ma w zestawie dwie butelki z ustnikami, zakrętkami i zawieszkami. W razie potrzeby mogą służyć jako bidony.
Składniki:
- 2 szklanki truskawek
- 1 szklanka maślanki, jogurtu, kefiru, mleka lub napoju roślinnego
- cukier, miód lub słodzik do smaku.
Wszystkie składniki blendujemy. W najprostszej wersji blendujemy same truskawki. Smoothie będzie może mniej pożywne, za to będzie miało niepowtarzalny smak lata.
Więcej inspiracji: https://www.eldom.eu/