Już w imieniny Marcina, czyli w piątek 11 listopada, będziemy mogli spróbować młodego wina, zwanego tradycyjnie świętomarcińskim. Listopad to zaś miesiąc serwowania gęsiny. Kto organizuje specjalne imprezy z młodym winem i gęsiną w roli głównej? Zobaczcie poniżej.
Festyn świętomarciński – wino i gęsina na świętego Marcina (11 i 12 listopada, od 11.00 do 17.00), Winnica Srebrna Góra
Winnica Srebrna Góra (Kraków, al. Wędrowników 2), czyli polscy pionierzy młodego wina zapraszają już po raz dziesiąty na swoje świętomarcińskie. Będzie to zatem jubileuszowa jego edycja. Festyn w winnicy położonej pod klasztorem Kamedułów na Bielanach odbędzie się w piątek i sobotę (a być może także w niedzielę, o ile pozwolą na to zapasy wina). Organizatorzy przygotowali aż dwa wina: białe półsłodkie oraz czerwone półwytrawne. Dostępna będzie także cała regularna oferta winnicy. Degustacji win towarzyszyć będą przysmaki z gęsiną w roli głównej autorstwa Agnieszki Majksner, m.in. gęsie pipki, czyli długo duszone z cebulą żołądki i szarpana gęsina.
Szczegóły wydarzenia: https://www.facebook.com/events/797516437997413
Święto młodego wina w Winnicy Kresy (11 listopada 16.30), Winnica Kresy k. Skały
Wydarzenie w Winnicy Kresy potrwa jedno popołudnie. Do spróbowania będzie białe młodde wino z odmiany solaris oraz lista gęsinowych potraw, w tym m.in. krem z dyni na gęsim rosole oraz pastrami z piersi gęsi wędzonej w dymie z drewna winorośli. UWAGA! Organizatorzy proszą o wcześniejszą rezerwację miejsc.
Szczegóły: https://www.facebook.com/events/1791743951186524
Święto Niepodległości z jurajskim winem (13 listopada, 15.00), Wola Więcławska
W niedzielę w Centrum Polonijnym w Woli Więcławskiej koło Michałowic spotkają się winiarze z pięciu jurajskich winnic: Amonit, Słońce i Wiatr, Zagardle, Goja i Novi. Będzie zatem czego spróbować, a podczas wydarzenia odbędzie się również koncert orkiestr dętych z Korzkwi i Michałowic.
Szczegóły: https://www.facebook.com/winiarzejury/posts/pfbid0LJZQEuFDZKkQH4Hh3LYMY5s2BxqDGyNuYYPWAJYhXfCMDfC6wcDmTHxZuKtvESRkl
To idzie młodość! Młode wina i gęsina na świętego Marcina! (11 – 13 listopada), Dzikie Wino Wine Bar
Mieszczący się w Pałacu pod Baranami na Rynku Głównym wine bar Dzikie Wino przygotował weekendowe menu z młodymi winami z trzech różnych winnic. Małopolskę będzie reprezentować Winnica Amonit, a oprócz niej będą też wina z Winnicy Turnau (zachodniopomorskie) oraz Winnicy Miłosz (lubuskie). Wraz z winami na stołach pojawi się oczywiście gęsina w kilku wariacjach, a także inne jesienne specjały: kasztany, dynia, czy rokitnik.
Szczegóły: https://www.facebook.com/events/875345976958520
Szymon Gatlik
Przewodnik kulinarny i winiarski, miłośnik lokalnej kuchni, członek Slow Food International, międzynarodowej organizacji dbającej o “dobre, czyste i sprawiedliwe” jedzenie. Ekspert programu Polskie Skarby Kulinarne. Jest m.in. autorem tras kulinarnego zwiedzania Krakowa i jedynym certyfikowanym przewodnikiem po krakowskiej winnicy Srebrna Góra.