Imprezowy finger food, czyli przekąski na Sylwestra

Finger food znaczy dosłownie takie, które możemy chwycić palcami i wziąć do ręki. Te małe przekąskowe porcje świetnie smakują i tak też wyglądają. Dziś to niemal punkt obowiązkowy każdej sylwestrowej imprezy.

Polski klasyk to koreczki, chyba wszyscy je znamy. Nabite na wykałaczkę kawałki sera, szynki, warzyw, do tego oliwki – ten przysmak zawsze się sprawdzi, choć jego przygotowanie bywa dość czasochłonne. Mniej pracy wymagają pochodzące z tradycji włoskiej (antipasti) i hiszpańskiej (tapas) deski serów i wędlin. Warto skomponować je używając różnych produktów, np. polskich kabanosów, włoskiej szynki prosciutto i podsuszanych kiełbas, albo twardych serów dojrzewających, pleśniowych brie i camembert oraz wyrazistych w smaku serów z niebieską pleśnią, jak np. gorgonzola.

Do finger foodów można wykorzystać gotowe babeczki – tarteletki, które można wypełnić np. miękkim kozim serem, a na wierzch położyć kawałek wędzonego łososia. Rybnym przysmakiem związanym z kuchnią polską będzie natomiast kawałeczek marynowanego śledzia ułożony na połówce upieczonego w piekarniku ziemniaka, udekorowany np. kwaśną śmietaną. Zawsze sprawdzą się też własnoręcznie przygotowane meksykańskie sosy: ostra paprykowa salsa albo delikatne guacamole z owocu awokado, pomidorów i cebuli. Oba można podać po prostu z chipsami, rzecz jasna najlepiej z pochodzącymi z Meksyku kukurydzianymi tortilla chips.

A jeśli preferujemy kuchnię roślinną? Idealne będą kapelusze pieczarek portobello faszerowane tofu i warzywami, a następnie zapieczone w piekarniku. Jeśli natomiast marzy nam się finger food bardziej luksusowy, proponuję bliny, czyli rosyjskie placuszki drożdżowe smażone na patelni. No dobrze, ale gdzie tu luksus? Skoro Rosja i bliny, trzeba zadbać ten o kawior. Najlepszy (i najdroższy) jest ten z jesiotra, ale można go też zastąpić kawiorem z pstrąga lub śledzia. Taka przekąska na pewno świetnie sprawdzi się do szampana!

A ja na koniec roku życzę Państwu pysznej zabawy, a na Nowy Rok – tylko dobrych smaków. Wszystkiego najlepszego!

Szymon Gatlik
Przewodnik kulinarny i winiarski, miłośnik lokalnej kuchni, członek Slow Food International, międzynarodowej organizacji dbającej o “dobre, czyste i sprawiedliwe” jedzenie. Ekspert programu Polskie Skarby Kulinarne. Jest m.in. autorem tras kulinarnego zwiedzania Krakowa i jedynym certyfikowanym przewodnikiem po krakowskiej winnicy Srebrna Góra.

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Najnowsze

Co w Krakowie