Jak suszone owoce mogą urozmaicić Twoje śniadanie? Przekonaj się!

Suszone owoce mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Dzięki tej prostej metodzie konserwacji żywności możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem ulubionych gatunków przez cały rok, nie zwracając uwagi na sezonowość i dostępność. Wykorzystujemy je do różnych posiłków – od pożywnych śniadań, przez pełnowartościowe obiady, aż po desery, wypieki, sałatki i przekąski. Są zdrowe, syte i posiadają wiele cennych dla ludzkiego organizmu witamin, minerałów i składników odżywczych. Jak wprowadzić suszone owoce do swojej diety i urozmaicić dzięki nim śniadanie? Przedstawiamy kilka propozycji na pyszne posiłki, które zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienie! 

Czym są suszone owoce?

Każdy z pewnością wie o tym, że owoce to bardzo ważny składnik diety. Są one bogactwem witamin, związków mineralnych i substancji odżywczych, a także antyoksydantów i aminokwasów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie dostać świeże owoce – wiele ulubionych gatunków jest sezonowych, a często również egzotycznych. Problemem jest również ich przechowywanie, ponieważ niezjedzone, szybko ulegają zepsuciu. Doskonałą alternatywą są wysokiej jakości bakalie i owoce suszone. Są to produkty poddane procesowi suszenia, który jest najstarszą metodą konserwacji żywności i polega na odparowaniu do 80% wody.

Kiedy powinniśmy jeść suszone owoce?

Suszone owoce to prawdziwa bomba witaminowa dla ludzkiego organizmu, dlatego powinniśmy je jeść przez cały rok. Szczególnie dobrze sprawdzą się jako pożywny posiłek przed treningiem lub zaplanowaną aktywnością fizyczną, ponieważ dostarczą potrzebne kalorie, energię i siłę. Bez problemu można dzięki nim skomponować pełnowartościowe, pożywne dania i przekąski. Zaletą suszonych owoców jest łatwość ich przechowywania oraz stosunkowo długi termin przydatności do spożycia. 

Jakie substancje odżywcze zawierają suszone owoce?

Ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje między innymi witamin, minerałów i składników odżywczych. Doskonałym ich źródłem są na przykład suszone owoce. Duży wybór tych produktów oferuje sklep internetowy ze zdrową żywnością i bakaliami Promienie Słońca. Suszone owoce są bogactwem kalorii i cukrów, w tym glukozy i fruktozy, a także błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości. Ilość witamin i związków mineralnych zależy od gatunku, ale zwykle są to witaminy A, C, E, D oraz z grupy B, a także fosfor, żelazo, potas, magnez czy jod. W suszonych owocach znajdują się również antyoksydanty, aminokwasy i przeciwutleniacze.

Dlaczego warto wprowadzić suszone owoce do swojej diety?

Wprowadzenie do jadłospisu suszonych owoców może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i funkcjonowania poszczególnych układów. Ich jedzenie wpływa między innymi na:

  • poprawę pracy układu pokarmowego (w tym perystaltyki jelit, przeciwdziałanie zaparciom, rozwój flory bakteryjnej, usuwanie toksyn);
  • zapewnienie uczucia sytości;
  • przeciwdziałanie stanom zapalnym, poprawę odporności;
  • dostarczenie do organizmu wysokoenergetycznej przekąski, co jest szczególnie ważne przed treningiem lub wzmożoną aktywnością fizyczną;
  • zmniejszenie ryzyka występowania chorób cywilizacyjnych (takich jak cukrzyca, otyłość, depresja, nowotwory i choroby układu krążenia).

Jakie suszone owoce będą najlepsze?

Wybór suszonych owoców zależy od własnych upodobań i preferencji, a także od efektów, jakie chcemy uzyskać. Osoby, którym zależy na poprawie pracy układu pokarmowego, powinny wybrać na przykład suszone śliwki dostępne w sklepie online z bakaliami Promienie Słońca. Na problemy z pęcherzem poleca się między innymi suszoną żurawinę, a przy chorej tarczycy – rodzynki. Wśród najczęściej wybieranych suszonych owoców znajdują się między innymi jabłka, ananasy, morele, brzoskwinie, daktyle, jagody goji, figi, mango, kokos, rabarbar i morwa.

Jak urozmaicić śniadanie dzięki bakaliom?

Bakalie mogą być doskonałym urozmaiceniem śniadań. Zapewnią pełnowartościowy, sycący posiłek, który dostarczy do organizmu odpowiedni poziom energii, niezbędnej do sprostania codziennym wyzwaniom. Suszone owoce znakomicie sprawdzą się w połączeniu z jogurtem naturalnym, musli, owsianką, granolą czy maślanką. Mogą być dodatkiem do placków na ciepło w formie naleśników lub pankejków, a także składnikiem zdrowego smoothie lub koktajlu. Będą także świetnym uzupełnieniem zdrowego bowla oraz lunchboxu zabieranego do pracy lub szkoły. Na blogu sklepu internetowego ze zdrową żywnością Promienie Słońca można znaleźć mnóstwo przepisów na pożywne śniadania.

Czy suszone owoce są kaloryczne?

Suszone owoce warto spożywać regularnie, ale z umiarem. Zawierają one sporą ilość kalorii i węglowodanów, które – szczególnie przy braku aktywności fizycznej – mogą sprzyjać odkładaniu się tkanki tłuszczowej i tyciu. Dlatego jadłospis, którego elementem są bakalie, musi być dobrze przemyślany i zbilansowany. Najlepiej ograniczyć się do kilku sztuk dziennie suszonych owoców, dbać o dobre nawodnienie i ruch.

Najnowsze

Co w Krakowie