Pod hasłem #NowaGościnność powraca ogólnopolski festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. W Krakowie do końca lipca specjalnego festiwalowego menu można spróbować w 18 restauracjach.
Tegoroczna edycja Festiwalu – jak zachwalają jego organizatorzy – to opowieść o nowej gościnności, która obok doskonałych dań i kunsztu szefa kuchni determinuje całe doświadczenie kulinarne w Restauracji. #NowaGościnność to profesjonalna, ale przede wszystkim, przyjacielska i relacyjna obsługa. To pełnia doświadczenia, dzięki której Gość czuje, że wizyta w Restauracji jest karmieniem emocji na każdym poziomie – talerza, atmosfery, obsługi. “Gość jest najważniejszy” – to idea Fine Dining Week 2023.
Festiwal rusza już dziś, 5 lipca i potrwa do 31 lipca. Odbędzie się w największych miastach i regionach Polski: Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie, Wrocławiu, oraz na Śląsku, w Szczecinie i Łodzi. W ramach Festiwalu odwiedzić można najlepsze restauracje premium. Wśród krakowskich festiwalowych adresów znajdziemy m.in. wyróżnione niedawno rekomendacją przewodnika Michelin: Albertina Restaurant & Wine (ul. Dominikańska 3) oraz Nota_Resto by Tomasz Leśniak (ul. św. Krzyża 17). Ale to nie wszystko, jest też świetna Folga, Baszta u Zyiada z niezapomnianymi widokami i taką samą kuchnią, czy Nago Sushi & Sake.. Pełną listę restauracji znajdziecie na https://FineDiningWeek.pl/.
Na Gości czekają doświadczenia restauracyjne dostępne w specjalnej festiwalowej cenie: 3 dania + amuse-bouche (kulinarny prezent od szefa kuchni na powitanie) + koktajl za 99 zł oraz 5 dań + amuse-bouche + koktajl za 179 zł (dodatkowy rabat 20 zł za zapłatę kartą VISA). Jak zawsze dostępne są dwa zestawy menu, najczęściej mięsne i wegetariańskie, które trzeba zarezerwować z wyprzedzeniem na stronie festiwalu https://FineDiningWeek.pl/. Wybieramy liczbę osób, dzień i godzinę oraz liczbę zestawów menu, a także rodzaj koktajlu (alkoholowy lub bezalkoholowy). A potem pozostaje już tylko pojawić się w restauracji i cieszyć się świetnym doświadczeniem. Każda wizyta w Restauracji podczas Fine Dining Week jest przewidziana na 120 minut.
Dzięki współpracy z organizatorami Fine Dining Week zamierzam przetestować dwie z festiwalowych restauracji (jedną za 99 zł i jedną za 179 zł), a wrażeniami podzielę się już wkrótce na KRK News.
Restauracje biorące udział w Fine Dining Week w Krakowie (5 – 31 lipca):
Albertina Restaurant & Wine (ul. Dominikańska 3)
Anima (Hotel Sheraton Grand, ul. Powiśle 7)
Baszta u Ziyada (Przegorzały, ul. Jodłowa 13)
Bistro The Hours ( H15 Luxury Hotel, ul. św. Jana 15)
Chill #53 (Hotel IBIS, ul. Mogilska 53)
Esterante (ul. Estery 6)
Folga (ul. Estery 12)
Garnish Food&Wine (ul. Podbrzezie 4)
Gavi Restaurant (Pl. Kossaka 6)
Kuryer Restaurant (Garamond Hotel, ul. św. Marka 37)
La Forchetta na Nowo (ul. Marcika 27)
Molto (Rynek Główny 11)
Nago Sushi&Sake (ul. św. Gertrudy 7/3)
Nota_Resto by Tomasz Leśniak (ul. św. Krzyża 17)
Papryczki 5 (ul. Mikołajska 5)
SOBRE MESA (al. 3 Maja 51)
William Rabbit & co. Magic Spot (ul. Bożego Ciała 12 ½)
Winestone (Hotel Mercure, ul. Pawia 18B)
Szymon Gatlik – przewodnik kulinarny i winiarski, miłośnik lokalnej kuchni, członek Slow Food International, międzynarodowej organizacji dbającej o “dobre, czyste i sprawiedliwe” jedzenie. Ekspert programu Polskie Skarby Kulinarne. Jest m.in. autorem tras kulinarnego zwiedzania Krakowa i jedynym certyfikowanym przewodnikiem po krakowskiej winnicy Srebrna Góra.