Kulinarny rozkład jazdy – pyszne (Na)jedzenie i naturalne wina

Już w ten weekend czekają na Was dwie świetne kulinarne imprezy. Dla ułatwienia, jedna w sobotę, a druga w niedzielę.

Confetti Wine Fest, czyli festiwal win naturalnych z całej Europy odbędzie się w sobotę w Fortach Kleparz (początek o 12.00). Wydawać by się mogło, że produkcja wina to jak najbardziej naturalne i ekologiczne zajęcie. Niestety, nic bardziej mylnego, w wielu krajach uprawa winorośli to najbardziej schemizowana część rolnictwa, a w butelkach pochodzących z wielkich przemysłowych winnic znajdziemy całkiem spory zakres tablicy Mendelejewa. Właśnie dlatego, w kontrze do takiej masowej produkcji, w winiarstwie powstał nurt “naturalistów” – winiarzy uprawiających najczęściej bardzo małe winnice, nie stosujących w uprawie sztucznych nawozów i stymulantów wzrostu, a samą produkcję wina oddających w maksymalnym stopniu naturze. Wina naturalne powstają zatem przy użyciu tzw. “dzikich” drożdży, z użyciem dawnych metod, a sam trunek już w butelce nie zawiera sztucznie dodanych stabilizatorów.

Na Confetti Wine Fest spotkamy aż 70 winiarzy-naturalistów m.in. z Włoch, Francji, Hiszpanii, czeskich Moraw, Austria, Niemiec, a także Słowacji, Portugalii, Węgier, Rumunii, Gruzji. Będzie też mocna polska reprezentacja. Bilet na festiwal można kupić pod tym linkiem. W cenie biletu otrzymujemy możliwość nielimitowanej degustacji wszystkich prezentowanych win (a będzie ich dobre kilkaset) oraz wstęp na winiarskie after party.

Winnica Strekov ze Słowacji to jeden z uczestników Confetti Wine Fest (fot. Szymon Gatlik)

Najedzeni Fest, najbardziej znany krakowski festiwal kulinarny na otwartym powietrzu już w niedzielę powraca po zimowej przerwie. Od 11.00 do 20.00 na Starym Kleparzu będzie można spotkać znanych i lubianych “najedzonych” wystawców i spróbować ich pyszności. Ta odsłona Najedzonych będzie mieć także bardzo specjalny wymiar, stanie się bowiem symbolicznym podsumowaniem (choć nie zakończeniem!) wspaniałej akcji  Zupa dla Ukrainy, w ramach której krakowscy wolontariusze, kucharze i restauratorzy przez ostatnie 2 miesiące ugotowali i wydali tysiące słoików zup dla przybywających do miasta uchodźców z Ukrainy. W tym niezwykłym projekcie udział biorą setki ludzi dobrej woli, których warto wesprzeć, czy to udziałem w Najedzeni Fest, czy później w “centrali” akcji, czyli Składzie Solnym przy ul. Na Zjeździe. Tymczasem jednak zapraszam na Stary Kleparz już w tą niedzielę!

A jeśli wciąż szukacie miejskich inspiracji na ten weekend, rekomenduję wizytę na targach dobrego dizajnu Kiermash, które tym razem odbędą się w niezwykłej lokalizacji – trudno dostępnym od kilku lat budynku Poczty Głównej (sobota i niedziela, od 11.00 do 18.00). Będzie zatem można kupić ciekawe dzieła polskich projektantów i zerknąć, jak obecnie wygląda wnętrze Poczty. Polecam!

Szymon Gatlik
Przewodnik kulinarny i winiarski, miłośnik lokalnej kuchni, członek Slow Food International, międzynarodowej organizacji dbającej o “dobre, czyste i sprawiedliwe” jedzenie. Ekspert programu Polskie Skarby Kulinarne. Jest m.in. autorem tras kulinarnego zwiedzania Krakowa i jedynym certyfikowanym przewodnikiem po krakowskiej winnicy Srebrna Góra.

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Najnowsze

Co w Krakowie