Już w ten weekend czekają na Was dwie świetne kulinarne imprezy. Dla ułatwienia, jedna w sobotę, a druga w niedzielę.
Confetti Wine Fest, czyli festiwal win naturalnych z całej Europy odbędzie się w sobotę w Fortach Kleparz (początek o 12.00). Wydawać by się mogło, że produkcja wina to jak najbardziej naturalne i ekologiczne zajęcie. Niestety, nic bardziej mylnego, w wielu krajach uprawa winorośli to najbardziej schemizowana część rolnictwa, a w butelkach pochodzących z wielkich przemysłowych winnic znajdziemy całkiem spory zakres tablicy Mendelejewa. Właśnie dlatego, w kontrze do takiej masowej produkcji, w winiarstwie powstał nurt “naturalistów” – winiarzy uprawiających najczęściej bardzo małe winnice, nie stosujących w uprawie sztucznych nawozów i stymulantów wzrostu, a samą produkcję wina oddających w maksymalnym stopniu naturze. Wina naturalne powstają zatem przy użyciu tzw. “dzikich” drożdży, z użyciem dawnych metod, a sam trunek już w butelce nie zawiera sztucznie dodanych stabilizatorów.
Na Confetti Wine Fest spotkamy aż 70 winiarzy-naturalistów m.in. z Włoch, Francji, Hiszpanii, czeskich Moraw, Austria, Niemiec, a także Słowacji, Portugalii, Węgier, Rumunii, Gruzji. Będzie też mocna polska reprezentacja. Bilet na festiwal można kupić pod tym linkiem. W cenie biletu otrzymujemy możliwość nielimitowanej degustacji wszystkich prezentowanych win (a będzie ich dobre kilkaset) oraz wstęp na winiarskie after party.

Najedzeni Fest, najbardziej znany krakowski festiwal kulinarny na otwartym powietrzu już w niedzielę powraca po zimowej przerwie. Od 11.00 do 20.00 na Starym Kleparzu będzie można spotkać znanych i lubianych “najedzonych” wystawców i spróbować ich pyszności. Ta odsłona Najedzonych będzie mieć także bardzo specjalny wymiar, stanie się bowiem symbolicznym podsumowaniem (choć nie zakończeniem!) wspaniałej akcji Zupa dla Ukrainy, w ramach której krakowscy wolontariusze, kucharze i restauratorzy przez ostatnie 2 miesiące ugotowali i wydali tysiące słoików zup dla przybywających do miasta uchodźców z Ukrainy. W tym niezwykłym projekcie udział biorą setki ludzi dobrej woli, których warto wesprzeć, czy to udziałem w Najedzeni Fest, czy później w “centrali” akcji, czyli Składzie Solnym przy ul. Na Zjeździe. Tymczasem jednak zapraszam na Stary Kleparz już w tą niedzielę!
A jeśli wciąż szukacie miejskich inspiracji na ten weekend, rekomenduję wizytę na targach dobrego dizajnu Kiermash, które tym razem odbędą się w niezwykłej lokalizacji – trudno dostępnym od kilku lat budynku Poczty Głównej (sobota i niedziela, od 11.00 do 18.00). Będzie zatem można kupić ciekawe dzieła polskich projektantów i zerknąć, jak obecnie wygląda wnętrze Poczty. Polecam!
Szymon Gatlik
Przewodnik kulinarny i winiarski, miłośnik lokalnej kuchni, członek Slow Food International, międzynarodowej organizacji dbającej o “dobre, czyste i sprawiedliwe” jedzenie. Ekspert programu Polskie Skarby Kulinarne. Jest m.in. autorem tras kulinarnego zwiedzania Krakowa i jedynym certyfikowanym przewodnikiem po krakowskiej winnicy Srebrna Góra.