Pizza rzymska – w czym tkwi jej sekret?

Gdy wybierasz pizzę, zazwyczaj masz do wyboru dwa rodzaje ciasta – cienkie albo puszyste. Jeśli zdecydujesz się na pizzę rzymską, otrzymasz coś znacznie więcej niż cienki spód. To idealne połączenie chrupkości i miękkości, na której twoje ulubione składniki będą smakowały jeszcze lepiej. Sprawdź, w czym tkwi sekret pizzy rzymskiej!

Pizza rzymska – co to takiego?

Pizza rzymska – podobnie jak neapolitańska – to jedna z klasycznych wersji tej kultowej potrawy. Neapolitańczycy skupiali się na tym, by brzegi były znacznie grubsze od reszty placka i „zawinięte” do góry w taki sposób, by utrzymać wszystkie składniki na swoim miejscu. Rzymianie z kolei mieli nieco inną koncepcję formowania pizzy – zredukowali brzegi do absolutnego minimum, a reszta placka była bardzo płaska. Danie w tej wersji jest nie tylko chrupiące, lecz również kruche, dlatego ograniczono liczbę składników, jaka mogła się na niej znaleźć. Dzięki cienkiemu ciastu wypiekanie pizzy rzymskiej trwa naprawdę bardzo krótko.

Dziś w wielu restauracjach w Polsce znajdziesz pizzę przygotowaną według rzymskiej – czyli oryginalnie włoskiej – receptury. To idealna propozycja na mniejszy apetyt (cienkie ciasto nie jest tak sycące) i świetne rozwiązanie dla osób, które zawsze zostawiają brzegi na talerzu. Masz ochotę na pizzę rzymską? Sprawdź ofertę Domino’s Pizza na rynku w Krakowie i połącz miło spędzony czas z pysznym posiłkiem!

Pizza rzymska – w czym tkwi sekret jej perfekcyjnego smaku?

Wiele osób zadaje pytanie o przepis na idealną pizzę rzymską. To oczywiste, że żaden szef kuchni nie zdradzi w 100%, jak przygotowuje swoje popisowe dania, jednak receptura na tę potrawę jest powszechnie znana. Sekret pizzy rzymskiej tkwi w idealnym zakwasie przygotowanym ze starannie wyselekcjonowanej mąki typu 00 z dodatkiem oliwy extra virgin. Umiejętne połączenie tych składników sprawia, że ciasto jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Jego delikatny smak podkreśla sos pomidorowy przygotowany na bazie warzyw dojrzewających w słońcu.

Pizza rzymska jest dość minimalistyczna, jeśli chodzi o ilość dodatków. Najczęściej znajdziesz na niej typowo włoskie smakołyki, takie jak mozzarella, szynka parmeńska, wędlina prosciutto cotto czy serek ricotta. Do tradycyjnych składników możesz dobrać klasyczny, aromatyczny sos pomidorowy bądź zdecydować się na ostrzejszą (np. z sosem diablo lub mango habanero) lub łagodniejszą (sos czosnkowy lub bazyliowy) wersję dania.

Pizza rzymska – gdzie ją zjeść?

Pizza rzymska jest dostępna w wybranych lokalach Domino’s Pizza na terenie całej Polski. Aby sprawdzić, czy dany lokal ma ją w swojej ofercie, sprawdź zakładkę „Lokale” na stronie internetowej Domino’s. Informacja ta zawarta jest najczęściej w menu danej restauracji lub dostępna od ręki w trakcie kontaktu telefonicznego z wybranym lokalem.

/materiał sponsorowany/

Najnowsze

Co w Krakowie