Żadna profesjonalna cukiernia nie może obejść się bez odpowiednich materiałów do pakowania swoich wyrobów. Słodkości często kupowane są na specjalne okazje, w związku z czym potrzebują one wyjątkowej oprawy.
Jakie funkcje pełnią opakowania cukiernicze?
Opakowanie cukiernicze służą głównie do pakowania najróżniejszych wyrobów cukierniczych, takich jak ciasta i torty, pieczywo cukiernicze, wyroby czekoladowe, praliny, pączki czy galaretki. W ostatnich latach dochodzi do zmniejszenia konsumpcji w lokalach gastronomicznych, przez co dana cukiernia lub piekarnia musi mieć możliwość zapakowania swojego towaru na wynos. W związku z tym, klienci oczekują, iż opakowanie cukiernicze będzie solidne i ochroni zakupione ciasta i torty.
Opakowanie cukiernicze z nadrukiem, szczególnie z logo cukierni, to idealne narzędzie marketingowe, które zwiększa rozpoznawalność firmy. Elegancki nadruk może przyciągnąć wzrok przechodniów mijających witrynę lokalu.
Jakie cechy powinny mieć dobre opakowania cukiernicze?
Pudełka przeznaczone do kontaktu z żywnością mają za zadanie zabezpieczać wyroby cukiernicze przed przemoknięciem, zgnieceniem, pokruszeniem i rozwarstwieniem. Opakowania cukiernicze powinny być wyprodukowane z materiałów odpornych na wilgoć, tłuszcz, wahania temperatur, zniszczenia, utratę cech jakościowych oraz działanie szkodliwych substancji.
Pudełka tekturowe powinny być wytworzone z ekologicznego, biodegradowalnego kartonu, który nie zawiera szkodliwych związków chemicznych.
Opakowanie cukiernicze muszą być pokryte odpowiednią powłoką ochronną, która zabezpieczy wyroby przed rozwojem niekorzystnej mikroflory. Co więcej, pudełko powinno chronić słodkości przed wchłonięciem pary wodnej z atmosfery i zapobiec dostawaniu się tlenu do środka. Tlen przyczynia się do szybkich zmian oksydacyjnych w tłuszczach, których rozkład może doprowadzić do pogorszenia się jakości ciast i tortów, a także do pojawienia się obcego zapachu.
Rozmiar opakowań cukierniczych uzależniony jest od wielkości wypieków.
Rodzaje opakowań do wyrobów cukierniczych
Opakowanie cukiernicze dzielą się na dwa typy, ze względu na materiał wykonania: tekturowe i plastikowe.
Kartonowe pudełka na ciasto
Opakowania kartonowe są ekologiczne oraz niezwykle funkcjonalne. Pudełka kartonowe wykonane są z tektury najwyższej jakości, o odpowiedniej grubości. W zależności od rodzaju przewożonego towaru, opakowania kartonowe mogą być wytworzone z tektury 3-warstwowej, litej lub tektury z mikrofali. Często tektura jest podwójnej grubość albo wyściełana wewnątrz folią. Warto wiedzieć, że tektura posiada atest bezpośredniego kontaktu z żywnością i jest bezzapachowa, co przekłada się na świeżość oraz naturalny smak ciast i tortów.
W tekturowe pojemniki cukiernicze można włożyć ciasto weselne, tort, ciasteczka i mnóstwo innych słodkości, które musimy zabezpieczyć na czas transportu. Dużą popularnością cieszą się pudełka kartonowe z okienkiem, które umożliwiają klientom obejrzenie zawartości, a cukiernikom ułatwią pracę.
Kartonowe opakowania cukiernicze są lekkie, łatwe w przechowaniu oraz mają różne rozmiary, dzięki czemu szybko dopasujemy je do swoich potrzeb. Opakowania cukiernicze teksturowe najlepiej sprawdzą się do przewożenia i prezentowania tarty, tortów ozdobionych owocami oraz wypieków zdobionych masą marcepanową. Do pakowania większej ilości wyrobów lepiej sprawdzą się kartonowe pudełka, które są sztywniejsze niż plastikowe, dzięki czemu zapewniają większą ochronę podczas transportu.
Opakowania tekturowe obejmują pudełka na tort klejone i składane, pudełka samoskładające, opakowania na pączki, małe pudełeczka na praliny, spody kartonowe na torty oraz pudełka na ciasta z uchwytem lub bez.
Plastikowe opakowania cukiernicze
Opakowania plastikowe są równie popularne, co tekturowe. Pudełka te wytworzone są z przeźroczystego, elastycznego plastiku, który zapewnia bezpieczny transport słodkości. Co więcej, przeźroczyste opakowania pozwalają w pełni wyeksponować wyroby cukiernicze w witrynie sklepowej.
Plastikowe pojemniki najczęściej wykonane są z tworzywa polipropylenowego, które jest odporne na wahania temperatury, jest wytrzymałe i ma dobre właściwości higieniczne.
Opakowanie cukiernicze wykonane z plastiku jest najlepsze do przechowywania gęstych owocowych tortów i deserów z lodami. Największą zaletą tego opakowania jest fakt, że nie przecieka i może być przechowywane w warunkach wysokiej wilgoci.
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru opakowań cukierniczych?
Zanim zdecydujemy się na konkretne opakowanie cukiernicze, należy uwzględnić kilka aspektów:
- Materiał, z którego pojemnik jest wykonany. Pamiętaj, że musi to być tworzywo dopuszczone do kontaktu z żywnością.
- Ich wielkość. Warto mieć na stanie kilka rodzajów opakowań – do każdego typu wypieku, który posiadamy.
- Wytrzymałość – opakowanie nie może się odkształcać. Pudełko powinno mieć wzmocnione i zabezpieczone brzegi.
- Uchwyty – zanim wybierzemy odpowiednie opakowanie, sprawdźmy najpierw, czy przenoszenie pudełka jest łatwe i bezpieczne.
- Wygląd opakowania. Pudełko stanowi nie tylko zabezpieczenie wyrobów cukierniczych, ale ma także na celu promocję cukierni. Warto zadbać o to, aby wygląd opakowań był atrakcyjny i elegancki.
Rodzaje opakowań cukierniczych – podsumowanie
Opakowania cukiernicze to artykuły przeznaczone do pakowania słodkości, które mają za zadanie chronić torty i ciasta podczas transportu. Jednak to nie jedyne funkcje tych pudełek – służą także do magazynowania i stanowią reklamę naszej firmy.