Co jest ważne w restauracyjnym doświadczeniu? Smak potraw, to oczywiste. Ale także ich wygląd, w końcu mówi się, że “jemy oczami”. Dlatego właśnie motto rozpoczynającego się wkrótce festiwalu Restaurant Week to #FoodLooksGood!
Czy będąc w restauracji choć raz sięgnęliście po telefon, bo uwiecznić na zdjęciu danie, które właśnie postawił przed Wami kelner? Jeśli tak, nie ma się czego wstydzić. Ty tylko foodstagramming, czyli po prostu fotografowanie jedzenia, jeden z najpopularniejszych trendów w mediach społecznościowych. Kształty, kolory, tekstury, kompozycje dań – mówi się, że nawet 50% smaku to wygląd jedzenia. Prezentacja dań na talerzu, czy dobór zastawy bywają ważniejsze niż jego składniki. To zdjęcia potraw dodają tyle smaku naszym profilom w Internecie.
To właśnie foodstagraming stał się motywem przewodnim kolejnej edycji Restaurant Week, najpopularniejszego festiwalu kulinarnego w Polsce. Można się zatem spodziewać, iż szefowie kuchni w całym kraju przygotują piękne i smaczne kreacje. Jako, że przed nami jesienna edycja festiwalu, w menu można spodziewać się sezonowych produktów. Nie zabraknie dań z grzybami, dynią, ziemniakami, będą też potrawy z dziczyzny.
Od 12 października, aż do 13 listopada trzy pięknie podane dania i specjalny koktajl na powitanie dostępne są w atrakcyjnej festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji). W Krakowie i okolicach będzie można skorzystać z oferty 40 lokali, wśród nich m.in. Wine Garage, Esterante, Miód Malina, La Forchetta na Nowo, Halicka i wiele innych. Pełną listę można znaleźć na stronie internetowej https://restaurantclub.pl/restaurantweek oraz w aplikacji mobilnej Restaurant Club. Tam też można dokonać rezerwacji swoich zestawów menu, Restaurant Week odbywa się bowiem zgodnie z filozofią “Szanuj Jedzenie”: wcześniej zamówione zestawy pozwalają ograniczyć marnowanie produktów, a restauracjom pomagają zamówić odpowiednie ilości produktów.
Zgłodnieliście? Spotkajmy się więc przy stole podczas Restaurant Week!
Szymon Gatlik
Przewodnik kulinarny i winiarski, miłośnik lokalnej kuchni, członek Slow Food International, międzynarodowej organizacji dbającej o “dobre, czyste i sprawiedliwe” jedzenie. Ekspert programu Polskie Skarby Kulinarne. Jest m.in. autorem tras kulinarnego zwiedzania Krakowa i jedynym certyfikowanym przewodnikiem po krakowskiej winnicy Srebrna Góra.