Sukces X Małopolskich Targów Żywności i XXVI Małopolskiej Giełdy Agroturystycznej (ZDJĘCIA)

14-15 września przed zabytkowym Dworkiem Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie odbyły się X Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z URK” oraz XXVI Małopolska Giełda Agroturystyczna. Wydarzenie przyciągnęło wielu mieszkańców Małopolski, którzy mieli okazję poznać i spróbować tradycyjnych, ekologicznych oraz regionalnych produktów spożywczych, a także dowiedzieć się więcej o możliwościach wypoczynku na wsi.

Podczas targów wystawcy oferowali szeroki asortyment zdrowej żywności. Wśród najciekawszych stoisk znalazły się m.in. Smak Tradycji s.c. z Białegostoku, oferujący wędliny; Gospodarstwo Pasieczne Miody Wadowickie, prezentujące miody i produkty pszczele oraz Winnica Goja z winami z Balic. Uczestnicy mogli również skosztować serów dojrzewających od Serowni Podłazy, świeżych soków z Tłoczni Owoców Pawłowski oraz licznych przetworów od Beskidzkiej Manufaktury Przetworów „Dzikie
Smaki”.

Targi były również okazją do zakupu ekologicznych produktów – w ofercie znajdowały się m.in. owoce od Eko-Sfery Mirosławy Bodziony, wyroby pszczelarskie od Niepołomickiego Bartnika oraz kosmetyki naturalne i świece od Dotyku Kreacji. Na szczególną uwagę zasługiwało stoisko Uniwersytetu Rolniczego z winami z winnicy „Garlicki Lamus”.

Oprócz stoisk z żywnością, na wydarzeniu obecne były także liczne instytucje, w tym Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych oraz gospodarstwa agroturystyczne i izby rolnicze, które promowały ideę zdrowego stylu życia i zrównoważonego rozwoju.

Dla uczestników przygotowano liczne atrakcje, takie jak pokazy kulinarne, degustacje, wykłady oraz gry i zabawy dla dzieci. Nie zabrakło warsztatów poświęconych zdrowiu i bezpieczeństwu, a na scenie odbyły się występy artystyczne i pokazy gotowania. W ramach warsztatów uczestnicy mogli dowiedzieć się, jak samodzielnie przygotować masło.

Imprezę zakończyła uroczysta ceremonia wręczenia nagród dla najlepszych wystawców.

Frekwencja na wydarzeniu dopisała, a mieszkańcy Małopolski chętnie korzystali z możliwości spróbowania lokalnych specjałów oraz nabycia zdrowych produktów spożywczych. Wstęp na targi był bezpłatny, co dodatkowo przyciągnęło wiele rodzin z dziećmi.

W niedzielę, kiedy pogoda sprzyjała, warto było przyjść i spędzić miło czas na targach, ciesząc się piękną atmosferą i bogatą ofertą wystawców. W imieniu organizatorów serdecznie dziękujemy wszystkim za przybycie. Wysoka frekwencja pokazuje, jak wielkim zainteresowaniem cieszą się lokalne produkty i agroturystyka. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku ponownie spotkamy się w równie licznym gronie!

LISTA WYSTAWCÓW:

– Smak Tradycji s.c. (Piotr i Marcin Tieśluk, Białystok)
    • Sprzedaż tradycyjnych wędlin.
– Gospodarstwo Pasieczne Miody Wadowickie (Wysoka)
    • Miody odmianowe, pyłek pszczeli, propolis.
– Winnica Goja (Wiesław Gój, Balice)
    • Sprzedaż win w butelkach szklanych, degustacja win w opakowaniach
jednorazowych.
– Sosta (Racibórz)
    • Oleje, octy, musztarda, masło GHEE.
– PRINEX (Tadeusz Zalarski, Kraków)
    • Balony.
– Serownia Podłazy (Podłazy)
    • Sery dojrzewające, świeże mleko.
– Tłocznia Owoców „Pawłowski” (Antoni Marcin Pawłowski, Łososina
Dolna)**
    • Degustacja i sprzedaż soków, liofilizaty.
– Dzikie Smaki – Beskidzka Manufaktura Przetworów (Sękowa)
    • Pasty, vege pasty, sosy, konfitury, syropy, kiszonki i marynaty.
– Mirosława Bodziony EKO-SFERA (Łukowica)
    • Ekologiczne owoce i przetwory.
– Niepołomicki Bartnik TADEUSZ PORĘBSKI (Drwinia)
    • Produkty pszczele: miód, pyłek, propolis.
– POLSKA EKOLOGIA – „Leśna Muszka” Małgorzata Muszyńska (Zaklików)
    • Grzyby i owoce leśne (świeże, marynowane, solone).
– ŻUR PISKOREK SP. Z O.O. (Kęty)
    • Zupy na zakwasie, przetwory warzywne, soki, syropy, produkty
bezglutenowe.
– Małopolska Izba Rolnicza (Kraków)
    • Miody, oleje, sery, soki.
– Małopolska Izba Rolnicza, Agroturystyczna Akademia Zdrowia,
Gospodarstwo Alina i Robert Tracz (Kraków)
    • Produkty pszczele: miód, pyłek, wosk.
– Małopolska Izba Rolnicza, Morawski Mateusz (Kraków)**
    • Miody, produkty pszczele.
– Małopolska Izba Rolnicza, Barłóg Daniel (Sucha Beskidzka)**
    • Sery owcze, konserwy mięsne, skóry owcze.
– Małopolska Izba Rolnicza, Bobak Józef (Ząb)
    • Nabiał (sery, kefir, masło).
– Małopolska Izba Rolnicza, Płażek Grzegorz (Słomniki)
    • Produkcja roślinna: czosnek.
– KRUS – Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Oddział Regionalny w
Krakowie
    • Materiały promocyjne, ulotki.
– Dotyk kreacji (Tychy)
    • Naturalne kosmetyki i świece.
– Piwnice Antoniego (Wola Lubecka)
    • Sprzedaż wina i miodu.
– **KLIMEKO Sp. z o.o. Sp. K. (Zduńska Wola)
    • Nabiał tradycyjny i ekologiczny.
–  Klub Kultury Mydlniki (Kraków)
    • Materiały promocyjne, ulotki.
–  Lavendziarnia Stoki 6 Michał Sitek (Minoga)
    • Produkty z lawendy.
– Gospodarstwo Pemako (Zabierzów)
    • Sery rzemieślnicze.
– Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie
    • Materiały promocyjne.
– POLSKA EKOLOGIA – MIR-LEK Sp. z o.o. (Rudniki)
    • Zioła, przetwory ziołowe.
– Biuro Marketingu i Komunikacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
    • Punkt informacyjny.
– Winnica Garlicki Lamus / Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (Zielonki)
    • Sprzedaż i degustacja win.
– Gospodarstwo Rolne „ZAGRODA KRÓLÓW” (Bliżyn)
    • Ekologiczne borówki amerykańskie, smoothie, przetwory, gofry,
racuchy z owocami borówki.
– Gmina Kęty
    • Materiały promocyjne.
– Pasieka Stępień Pi

Tekst i zdjęcia: Iga Sady

Wspólnota z ul. Krupniczej zrezygnowała ze 100 tys. zł. Zyska Opactwo Benedyktynów w Tyńcu

Najnowsze

Co w Krakowie