14-15 września przed zabytkowym Dworkiem Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie odbyły się X Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z URK” oraz XXVI Małopolska Giełda Agroturystyczna. Wydarzenie przyciągnęło wielu mieszkańców Małopolski, którzy mieli okazję poznać i spróbować tradycyjnych, ekologicznych oraz regionalnych produktów spożywczych, a także dowiedzieć się więcej o możliwościach wypoczynku na wsi.
Podczas targów wystawcy oferowali szeroki asortyment zdrowej żywności. Wśród najciekawszych stoisk znalazły się m.in. Smak Tradycji s.c. z Białegostoku, oferujący wędliny; Gospodarstwo Pasieczne Miody Wadowickie, prezentujące miody i produkty pszczele oraz Winnica Goja z winami z Balic. Uczestnicy mogli również skosztować serów dojrzewających od Serowni Podłazy, świeżych soków z Tłoczni Owoców Pawłowski oraz licznych przetworów od Beskidzkiej Manufaktury Przetworów „Dzikie
Smaki”.
Targi były również okazją do zakupu ekologicznych produktów – w ofercie znajdowały się m.in. owoce od Eko-Sfery Mirosławy Bodziony, wyroby pszczelarskie od Niepołomickiego Bartnika oraz kosmetyki naturalne i świece od Dotyku Kreacji. Na szczególną uwagę zasługiwało stoisko Uniwersytetu Rolniczego z winami z winnicy „Garlicki Lamus”.
Oprócz stoisk z żywnością, na wydarzeniu obecne były także liczne instytucje, w tym Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych oraz gospodarstwa agroturystyczne i izby rolnicze, które promowały ideę zdrowego stylu życia i zrównoważonego rozwoju.
Dla uczestników przygotowano liczne atrakcje, takie jak pokazy kulinarne, degustacje, wykłady oraz gry i zabawy dla dzieci. Nie zabrakło warsztatów poświęconych zdrowiu i bezpieczeństwu, a na scenie odbyły się występy artystyczne i pokazy gotowania. W ramach warsztatów uczestnicy mogli dowiedzieć się, jak samodzielnie przygotować masło.
Imprezę zakończyła uroczysta ceremonia wręczenia nagród dla najlepszych wystawców.
Frekwencja na wydarzeniu dopisała, a mieszkańcy Małopolski chętnie korzystali z możliwości spróbowania lokalnych specjałów oraz nabycia zdrowych produktów spożywczych. Wstęp na targi był bezpłatny, co dodatkowo przyciągnęło wiele rodzin z dziećmi.
W niedzielę, kiedy pogoda sprzyjała, warto było przyjść i spędzić miło czas na targach, ciesząc się piękną atmosferą i bogatą ofertą wystawców. W imieniu organizatorów serdecznie dziękujemy wszystkim za przybycie. Wysoka frekwencja pokazuje, jak wielkim zainteresowaniem cieszą się lokalne produkty i agroturystyka. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku ponownie spotkamy się w równie licznym gronie!
LISTA WYSTAWCÓW:
– Smak Tradycji s.c. (Piotr i Marcin Tieśluk, Białystok)
• Sprzedaż tradycyjnych wędlin.
– Gospodarstwo Pasieczne Miody Wadowickie (Wysoka)
• Miody odmianowe, pyłek pszczeli, propolis.
– Winnica Goja (Wiesław Gój, Balice)
• Sprzedaż win w butelkach szklanych, degustacja win w opakowaniach
jednorazowych.
– Sosta (Racibórz)
• Oleje, octy, musztarda, masło GHEE.
– PRINEX (Tadeusz Zalarski, Kraków)
• Balony.
– Serownia Podłazy (Podłazy)
• Sery dojrzewające, świeże mleko.
– Tłocznia Owoców „Pawłowski” (Antoni Marcin Pawłowski, Łososina
Dolna)**
• Degustacja i sprzedaż soków, liofilizaty.
– Dzikie Smaki – Beskidzka Manufaktura Przetworów (Sękowa)
• Pasty, vege pasty, sosy, konfitury, syropy, kiszonki i marynaty.
– Mirosława Bodziony EKO-SFERA (Łukowica)
• Ekologiczne owoce i przetwory.
– Niepołomicki Bartnik TADEUSZ PORĘBSKI (Drwinia)
• Produkty pszczele: miód, pyłek, propolis.
– POLSKA EKOLOGIA – „Leśna Muszka” Małgorzata Muszyńska (Zaklików)
• Grzyby i owoce leśne (świeże, marynowane, solone).
– ŻUR PISKOREK SP. Z O.O. (Kęty)
• Zupy na zakwasie, przetwory warzywne, soki, syropy, produkty
bezglutenowe.
– Małopolska Izba Rolnicza (Kraków)
• Miody, oleje, sery, soki.
– Małopolska Izba Rolnicza, Agroturystyczna Akademia Zdrowia,
Gospodarstwo Alina i Robert Tracz (Kraków)
• Produkty pszczele: miód, pyłek, wosk.
– Małopolska Izba Rolnicza, Morawski Mateusz (Kraków)**
• Miody, produkty pszczele.
– Małopolska Izba Rolnicza, Barłóg Daniel (Sucha Beskidzka)**
• Sery owcze, konserwy mięsne, skóry owcze.
– Małopolska Izba Rolnicza, Bobak Józef (Ząb)
• Nabiał (sery, kefir, masło).
– Małopolska Izba Rolnicza, Płażek Grzegorz (Słomniki)
• Produkcja roślinna: czosnek.
– KRUS – Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Oddział Regionalny w
Krakowie
• Materiały promocyjne, ulotki.
– Dotyk kreacji (Tychy)
• Naturalne kosmetyki i świece.
– Piwnice Antoniego (Wola Lubecka)
• Sprzedaż wina i miodu.
– **KLIMEKO Sp. z o.o. Sp. K. (Zduńska Wola)
• Nabiał tradycyjny i ekologiczny.
– Klub Kultury Mydlniki (Kraków)
• Materiały promocyjne, ulotki.
– Lavendziarnia Stoki 6 Michał Sitek (Minoga)
• Produkty z lawendy.
– Gospodarstwo Pemako (Zabierzów)
• Sery rzemieślnicze.
– Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie
• Materiały promocyjne.
– POLSKA EKOLOGIA – MIR-LEK Sp. z o.o. (Rudniki)
• Zioła, przetwory ziołowe.
– Biuro Marketingu i Komunikacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
• Punkt informacyjny.
– Winnica Garlicki Lamus / Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (Zielonki)
• Sprzedaż i degustacja win.
– Gospodarstwo Rolne „ZAGRODA KRÓLÓW” (Bliżyn)
• Ekologiczne borówki amerykańskie, smoothie, przetwory, gofry,
racuchy z owocami borówki.
– Gmina Kęty
• Materiały promocyjne.
– Pasieka Stępień Pi
Tekst i zdjęcia: Iga Sady
Wspólnota z ul. Krupniczej zrezygnowała ze 100 tys. zł. Zyska Opactwo Benedyktynów w Tyńcu