Główne urodzinowe obchody odbędą się 1 lipca, ale jubileuszowe atrakcje na Targu Pietruszkowym i nie tylko startują już od najbliższej soboty.
Trudno uwierzyć, że pierwszy w historii Targ Pietruszkowy w Podgórzu odbył się dokładnie 29 czerwca 2013 roku na Rynku Podgórskim, a wzięło w nim udział 10 wystawców. W tym czasie liczba targowych stoisk urosła kilkukrotnie, a sam targ stał się najważniejszym w Krakowie miejscem handlu ekologiczną żywnością od jej bezpośrednich producentów – małych gospodarstw i firm.
Ulokowany w znanym z fajnego klimatu Starym Podgórzu, dziś Targ Pietruszkowy odbywa się w części budynku KS Korona oraz na sąsiednim Placu Niepodległości. Skupia rolników i producentów z małych rodzinnych gospodarstw i firm, wytwarzających żywność w sposób naturalny i organiczny, zrównoważony i przyjazny naturze, bez stosowania sztucznych nawozów, czy środków ochrony roślin. W sumie na Targu pojawia się 70 wystawców, część z nich regularnie, część sezonowo.
Prowadząca targ fundacja kieruje się trzema najważniejszymi zasadami: LOKALNIE (produkty, z pojedynczymi wyjątkami, pochodzą od producentów ulokowanych nie dalej, niż 150 km od Krakowa, NATURALNIE i BEZPOŚREDNIO. To ostatnie oznacza, że na Targu Pietruszkowym nie spotkacie handlowców i hurtowników, a jedynie bezpośrednich producentów żywności, działających zgodnie z zasadą „farm-to-table”. W każdą sobotę między 8 a 13 targ odwiedza około 3 tys. klientów, którzy robią zakupy u około 40-50 wystawców. Zakupy można też zrobić w środę, albo na stronie https://paczkapietruszkowa.pl/ zamówić Paczkę Pietruszkową, czyli produkty od wystawców z dostawą do domu.
Główne obchody jubileuszu wraz z urodzinowym tortem zaplanowano na 1 lipca 2023, jednak już 20 maja “Pietruszka” pojawi się z wizytą na Jadalny Kraków FEST. Od czerwca do października niemal w każdą sobotę targowi wystawcy będą prowadzili warsztaty związane z ich produktami. Ponownie pojawią się też: Slow Chef Festival, czyli gotowanie na żywo z krakowskimi szefami kuchni (4 edycje od lipca do października) i Podróże z Pietruszką, a więc odwiedziny u producentów obecnych na Targu (4 wycieczki od lipca do września). Jesienią pojawi się też nowy specjalny urodzinowy projekt, czyli “Z Pietruszką przy stole”. Wtedy podczas specjalnych kolacji degustacyjnych utalentowani kucharze przygotują menu składające się wyłącznie z produktów od wystawców z Targu Pietruszkowego.
Szczegóły jubileuszowych wydarzeń będą na bieżąco publikowane na Facebooku Targu Pietruszkowego: https://www.facebook.com/targpietruszkowy.
Szymon Gatlik
Przewodnik kulinarny i winiarski, miłośnik lokalnej kuchni, członek Slow Food International, międzynarodowej organizacji dbającej o “dobre, czyste i sprawiedliwe” jedzenie. Ekspert programu Polskie Skarby Kulinarne. Jest m.in. autorem tras kulinarnego zwiedzania Krakowa i jedynym certyfikowanym przewodnikiem po krakowskiej winnicy Srebrna Góra.