Szafa mroźnicza to popularny sprzęt w branży gastronomicznej, który zapewnia odpowiednią temperaturę do przechowywania żywności. Wybierając go, warto zwrócić uwagę na wielkość, pojemność, typ drzwi oraz efektywność energetyczną. Na co jeszcze? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jaką szafę chłodniczą kupić do swojego lokalu.
Szafa mroźnicza – podstawowe informacje się najlepiej?
Szafa mroźnicza to urządzenie chłodnicze służące do przechowywania produktów w bardzo niskich temperaturach. W zależności od rodzaju jest wykorzystywana głównie w gastronomii, handlu oraz w laboratoriach. Gastronomiczne szafy mroźnicze pozwolą Ci głęboko mrozić mięsa, warzywa, owoce, lody czy desery, dzięki znajdują zastosowanie zarówno w restauracjach, jak i firmach cateringowych, barach, cukierniach czy sklepach spożywczych.
Szafa mroźnicza zazwyczaj charakteryzuje się dużą pojemnością. Może być pionowa lub pozioma, w zależności od potrzeb użytkownika. Nowoczesne sprzęty wyposażono w systemy kontroli temperatury oraz alarmy ostrzegające o awariach.
Na co zwrócić uwagę, wybierając szafę mroźniczą?
Wybierając szafę mroźniczą, należy uwzględnić kilka ważnych aspektów:
Rozmiar
Po pierwsze, przeanalizuj, jak dużo produktów będziesz mrozić i pod tym względem dopasuj pojemność urządzenia. Wielkość szafy zależy m.in. od specyfiki prowadzonej działalności.
Łatwy dostęp do przechowywanych produktów
Przyjrzyj się układowi półek, sprawdź sposób oraz kierunek otwierania drzwi. Zastanów się, czy wygodniejsza w użytkowaniu będziesz szafa pionowa, czy pozioma. Może to wynikać np. z projektu kuchni czy zaplecza i dostępnego miejsca.
Klasa klimatyczna urządzenia
Ten parametr odnosi się do warunków panujących w pomieszczeniu – klasę klimatyczną dobieramy stricte do temperatury w miejscu, w którym sprzęt będzie eksploatowany.
Klasa energetyczna szafy mroźniczej
Innym kluczowym aspektem jest klasa energetyczna szafy mroźniczej. Modele w wyższej klasie zużywają odpowiednio mniej energii elektrycznej, co może przełożyć się na wymierne oszczędności w lokalu. Inwestycja w model energooszczędny szybko zwraca się bowiem poprzez niższe rachunki za prąd. Wybór takiej szafy mroźniczej jest również korzystny dla środowiska, ponieważ redukuje nie tylko zużycie energii, ale również emisję dwutlenku węgla.
Intuicyjność sterowania
Kluczowa w miejscach takich jak lokale gastronomiczne, niezbędna do skutecznej pracy. Wyraźny, dotykowy panel sterowania umożliwia szybką i łatwą kontrolę warunków chłodniczych.
Serwis
Przed zakupem szafy mroźniczej warto zwrócić uwagę na warunki serwisowania tego sprzętu, a także na długość gwarancji czy na dostępność usług posprzedażowych. Marka tego urządzenia ma również duże znaczenie w jego użytkowaniu. Znani i sprawdzeni producenci często oferują wysoką jakość i niezawodność. A to jest istotne w unikaniu częstych awarii szafy mroźniczej.
Łatwość czyszczenia
Nie można zapominać o tym, że łatwość czyszczenia sprzętu jest kluczowa dla utrzymania higieny w lokalu. Szafy mroźnicze wykonane ze stali nierdzewnej z zaokrąglonymi narożnikami bywają najczęściej polecane ze względu na swoją praktyczność.
Aspekty ekologiczne
Kwestie takie jak rodzaj używanego chłodziwa odgrywają ważną rolę w świetle regulacji unijnych dotyczących gazów cieplarnianych. Wybierając szafę mroźniczą, należy upewnić się, że użyte do jej produkcji komponenty są zgodne z aktualnymi normami środowiskowymi.
Mamy nadzieję, że łatwo i szybko znajdziesz odpowiedni sprzęt do swojego lokalu gastronomicznego. Dobrej jakości urządzeń szukaj w sklepie Technica. Doświadczeni sprzedawcy odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania i wątpliwości.