W cyklu “Wycieczki ze smakiem” tym razem zabieram Was do Parku Krajobrazowego Dolinki Krakowskie, a dokładniej – rezerwatu przyrody “Dolina Racławki”. Obok pięknej natury, okolica ta znana jest z pysznych ryb i… serów.

Dolina Racławki położona jest niedaleko Krzeszowic, w sąsiedztwie wsi: Dubie (od południa) i Paczółtowice (od północy). Z obu stron doliny dostępne są miejsca parkingowe dla odwiedzających, jednak w Dubiu jest ich znacznie więcej i to właśnie tu wycieczkę rozpoczyna większość turystów.
Krajobraz doliny przyciąga pięknem właściwie o każdej porze roku: meandrujący potok, strome zbocza i liczne skalne formacje, świetnie widoczne zwłaszcza zimą, dodają uroku temu miejscu. Warto zatem pokonać ścieżkę wiodącą dnem doliny, a następnie żółtym szlakiem pod górę powędrować do miejscowości Dębnik. Dawniej działał tu kamieniołom znany ze słynnych czarnych “marmurów” dębnickich, a tak naprawdę specyficznej odmiany wapienia zabarwionej właśnie na ciemny kolor. To właśnie z nich wykonano m.in. portal wejściowy do wawelskiej katedry.
Dziś w Dębniku powstają pyszne sery, produkowane w gospodarstwie Dębnik 52. Na pastwisku przed farmą można spotkać dostarczycielki surowca, czyli mleczne krowy rasy Jersey, nieopodal pasą się także konie (Dębnik 52 oferuje również lekcje jazdy konnej), a od czasu dostępne są przepyszne wędliny z hodowanych tu świń rasy mangalica. Produkty możemy kupić przez całą dobę i to w bardzo oryginalny sposób: przy gospodarstwie działa samoobsługowy sklepik, w którym z lodówki wyjmujemy sery, a do specjalnej skarbonki wrzucamy należność za zakupy. Zaufanie to tutaj podstawa!
Po powrocie do Dubia warto zakończyć naszą wycieczkę obiadem składającym się z rybnych przysmaków, wieś ta znana jest bowiem z hodowli pstrągów i innych ryb. Działają tu trzy smażalnie ryb (Roko, Rózin oraz Smażalnia Ryb Dubie), zatem nie powinno być kłopotu z miejscami. Smacznego!
Szymon Gatlik
Przewodnik kulinarny i winiarski, miłośnik lokalnej kuchni, członek Slow Food International, międzynarodowej organizacji dbającej o “dobre, czyste i sprawiedliwe” jedzenie. Ekspert programu Polskie Skarby Kulinarne. Jest m.in. autorem tras kulinarnego zwiedzania Krakowa i jedynym certyfikowanym przewodnikiem po krakowskiej winnicy Srebrna Góra.