Najlepszy polski sommelier pracuje w Krakowie. To Jakub Filipek z restauracji Albertina.
Kim jest sommelier? To osoba, która w restauracji właściwie dobierze wino do zamówionych przez nas potraw, fachowo i ciekawie o nim opowie, a także sprawi, że podczas posiłku będziemy czuć się jak wyjątkowi goście. Najlepszy w tym fachu jest Jakub Filipek, na co dzień pracujący w Albertina Restaurant & Wine.
W XXI edycji mistrzostw startowało 25 zawodników. Konkurs był podzielony na trzy etapy. Podczas eliminacji zawodnicy pisali test z wiedzy o winie, degustowali wino w ciemno, dobierali wino i napoje do menu i korygowali kartę win. Półfinały, do których zakwalifikowało się 6 sommelierów, skupiały się na zadaniach sprawdzających praktyczne umiejętności sommelierskie: dobieraniu wina do jedzenia i umiejętności jego prezentacji.
Finał z udziałem publiczności składał się z części serwisowej, sensorycznej i praktycznej, sprawdzającej umiejętność pracy w zespole i zarządzanie restauracją. Każdy z trzech finalistów w ciągu 18 minut musiał obsłużyć na scenie 4 stoliki, przy których siedzieli sędziowie. Zadaniem było zarekomendowanie i zaserwowanie wina musującego oraz wina na kieliszki podanie serów i zarekomendowanie do nich słodkich win, które pochodzą z tych samych regionów, a także obsługa gości na diecie wegańskiej. Finaliści musieli także rozpoznać m.in. 6 nieoczywistych win (3 białe i 3 czerwone). Łącznie we wszystkich trzech etapach konkursu sommelierzy zmierzyli się z selekcją aż 24 win z całego świata, od Australii i RPA, po Gruzję, Portugalię i… Polskę.
Jakub Filipek w pracy sommeliera łączy swoje pasje: wino, kulinaria, podróże i historię. Wierzy, że obecnie w niemal każdym zakątku świata można odnaleźć wyjątkowe winne aromaty i smaki. Umiejętności i pasję rozwijał pracując w najlepszych krakowskich restauracjach. Absolwent kursów organizowanych przez prestiżowe organizacje takie jak WSET i CMS. Jest certyfikowany sommelierem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, zdobywcą tytułu Mistrza Polski Młodych Sommelierów w 2019 roku i tytułu Mistrza Polski Sommelierów w 2022 roku.
Niedawno informowaliśmy Was o sukcesie Alicji Bączyk, która zwyciężyła w mistrzostwach Polski barmanów i barmanek. Teraz, jako najlepszy w kraju fachowiec od win, dołączył do niej Jakub Filipek. Jeśli zdarzy się Wam poznać Alicję lub Jakuba podczas degustacji, z pewnością będziecie pod opieką topowych specjalistów.
Szymon Gatlik
Przewodnik kulinarny i winiarski, miłośnik lokalnej kuchni, członek Slow Food International, międzynarodowej organizacji dbającej o “dobre, czyste i sprawiedliwe” jedzenie. Ekspert programu Polskie Skarby Kulinarne. Jest m.in. autorem tras kulinarnego zwiedzania Krakowa i jedynym certyfikowanym przewodnikiem po krakowskiej winnicy Srebrna Góra.