Ma 6,2 metra obwodu. Powstał największy na świecie obwarzanek (galeria)

Musisz przeczytać

Obwarzanek o rekordowym obwodzie 6,20 metra bieżącego powstał w Sulisławicach w Gminie Wolbrom. Twórczyniami tego rekordowego przysmaku są Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sulisławicach  wraz z Dziecięcym Kołem Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy.

Obwarzanek został wypieczony w piekarni PSS Olkusz, której tradycja wypieków sięga 123 lat. W jego przygotowywaniu brały udział: Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Sulisławicach oraz jedyne w Polsce Dziecięce Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy, również z Sulisławic. 

 Po dokonaniu przez wojewodę Łukasza Kmitę, Lidię Musiał i zaproszonych gości oficjalnych pomiarów, wypiek został wpisany do Księgi Rekordów Polski i uzyskał stosowny certyfikat,

– Małopolska to piękny i bardzo różnorodny region. Dotąd z obwarzankiem kojarzył się głównie Kraków. Dziś sławę dzięki największemu obwarzankowi w Polsce i na świecie zyskały również niewielkie Sulisławice. Dzięki inicjatywom takim jak ta, nasz region staje się coraz bardziej popularny. Bardzo budujące i ważne jest zaangażowanie młodego pokolenia z Dziecięcego Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy, które przyczyniło się do powstania tego wypieku. Pokażmy wszystkim, jak piękna jest Małopolska! – powiedział wojewoda małopolski Łukasz Kmita.

fot. MUW

Podczas wydarzenia wojewoda wręczył Srebrny Krzyż Zasługi Lidii Musiał, przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Sulisławicach. Odznaczenie prezydenckie zostało wręczone w uznaniu za zasługi na rzecz społeczności lokalnej.

Krakowski obwarzanek – jeden z najlepiej rozpoznawalnych polskich produktów tradycyjnych – dwanaście lat temu został wpisany na listę unijnych produktów objętych chronionym oznaczeniem geograficznym. Wypiek ten ma dokładnie określony kształt i wagę. Średnica powinna mieć od 12 do 17 cm, grubość splotu od 2 do 4 centymetrów. Obwarzanek ma być nie lżejszy niż 80 i nie cięższy niż 120 gram. Do jego produkcji potrzebne są mąka, tłuszcz, cukier, drożdże, sól i woda. Każdy obwarzanek krakowski ma inny kształt ze względu na ręczne obrabianie i formowanie ciasta.

(JS)

 

 

- Advertisement -spot_img

Przeczytaj również

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Najnowsze

KRK News Poleca