Który z zawodników Hutnika ma już doświadczenie w roli Świętego Mikołaja? Kto w dzieciństwie próbował znaleźć ukryte w domu prezenty? Jakie są ich ulubione kolędy? Na takie pytania odpowiedzieli zawodnicy w nowym albumie: „Nasze Święta”. Oczywiście nie zabrakło także próby rozwiązania odwiecznych problemów: „barszcz czy grzybowa” oraz „lepienie bałwana czy jazda na sankach”.
– „Nasze Święta” to propozycja w zdecydowanie lekkim i świątecznym tonie – wyjaśnia Marcin Kądziołka, specjalista ds. marketingu i PR Hutnika Kraków – 12 naszych zawodników opowiedziało o swoich świątecznych wspomnieniach z dzieciństwa oraz o tym, jak spędzają obecnie Boże Narodzenie. Ponadto każdy z nich przygotował jedną z potraw świątecznego menu przygotowanego specjalnie dla nas przez Waldka Pojałowskiego – dodaje Marcin Kądziołka.
Waldemar Pojałowski, właściciel Wawelska Bistro, przygotował 12 potraw nawiązujących do potraw świątecznych, a następnie każdą z nich z jednym z zawodników przygotował. Dlatego właśnie obok wywiadów znaleźć można przepisy na wyśmienite dania. W menu znajdziemy m.in. krem grzybowy z pudrem z prawdziwków, karpia panierowanego w czarnuszce na puree z kiszonej kapusty czy pierogi z kutią. Nie mogło zabraknąć sernika na ciastkach korzennych nadzorowanego osobiście przez kapitana zespołu Krzyśka Świątka.
– Te dania to efekt przemyśleń nad zmianami czy innowacjami, które można byłoby wprowadzić do tradycyjnej polskiej kuchni – wyjaśnia Waldemar Pojałowski, właściciel Wawelska Bistro – To menu to lżejsza alternatywa do tych tradycyjnych i cięższych dań. Są one owocem mojej współpracy z Mateuszem, chłopakiem, który pracuje ze mną w bistro. Ja rzucam pomysł, a on wie jak wcielić go w życie, dzięki czemu obie strony fajnie się uzupełniają – dodaje Waldemar Pojałowski.
Album „Nasze święta” ma 64 strony. Niestety – nie jest dostępny w wolnej sprzedaży. Cały nakład za pośrednictwem firmy kurierskiej w formie świątecznego prezentu otrzymają osoby najmocniej wspierające Hutnika Kraków.
(red)