Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował po raz kolejny. Tym razem pod hasłem #FoodSmellsGood. Rozbudzające zmysły, pachnące kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie od 69 zł (dodatkowe rabaty czekają na stronie Festiwalu) w niemal 400 restauracji z całego kraju, w tym 45 krakowskich,
– Czas na edycję, gdzie na pierwszym planie staje zmysł węchu. Słodkie nuty wanilii, krzykliwy zapach świeżej mięty, delikatna woń pieczonej ryby – każdy z tych aromatów ma swoją opowieść. I o tym właśnie jest edycja Restaurant Weeka – #FoodSmellsGood! – zachęcają organizatorzy
45 znakomitych restauracji, znanych z wyjątkowej kuchni, przeniesie wszystkich Gości zarówno w dalekie zakątki świata gdzie aromaty przyprawiają o zawrót głowy, ale też do domów naszych babć i rodziców, dzięki którym zapach powoduje nostalgiczne powroty do najpiękniejszych momentów dzieciństwa. Wszystkie odnajdziemy podczas Festiwalu Restaurant Week, które tej jesieni pachnie wyjątkowo aromatycznie. Rezerwacje trwają na stronie RestaurantWeek.
Jesienna edycja Restaurant Weeka pozwala odkryć autorskie i niesamowicie aromatyczne menu od najlepszych Chefów w okazyjnej cenie od 69 zł. W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma trzydaniowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru oraz w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail lub mocktail. W Krakowie wysoko oceniane menu można znaleźć m.in. w Kawalerii, Barce w restauracji William Rabbit czy w Hincie.
Festiwalowe menu obejmuje nie tylko autorskie, trzydaniowe menu spoza karty. W ramach rezerwacji każdy Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy cocktail: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water dla pełnoletnich Gości, wersja ~0% – Martini Vibrante & Kinley Tonic Water lub moktajl Kinley Elderflower Zero Cukru. Co więcej – tegoroczni Partnerzy Festiwalu zadbali o dodatkowe dopieszczenie Gości. Dokonując rezerwacji, można dodać do zamówienia m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a Goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.
Chcąc udać się do wybranego lokalu w ramach wydarzenia Restaurant Week, wystarczy dokonać rezerwacji na stronie RestaurantWeek.pl i zalogować się na Konto Gościa, uprzednio rejestrując się do serwisu. Następnym krokiem będzie wybranie restauracji z trzydaniowym, okazyjnym menu oraz określenie dnia, godziny i liczby gości. Osoby, które chcą skosztować Martini Prosecco muszą zaznaczyć tę opcję przy dokonywaniu wpisu.
Będzie można m.in. kuchni japońskiej, indyjskiej, meksykańskiej, francuskiej i polskiej. Wiele restauracji postanowiło sięgnąć po sezonowe produkty, jak dynia, grzyby, czy pomidory bawole serce. W poszukiwaniu doznań zapachowych szefowie kuchni sięgnęli m.in. po dym. Ciekawie w tym kontekście zapowiada się menu w najbardziej nietypowej lokalizacji Restaurant Week: koktajlbarze William Rabbit & Co – Magic Spot.
W innych miejscach na przystawkę będzie można zjeść m.in. ceviche z tuńczyka na paście z avocado podane z jabłkiem i cukinią (Molto), rillettes z kaczki z chutneyem śliwkowym, marmoladą z czerwonej cebuli, chrupką z ciasta francuskiego z czarnym sezamem, pudrem z orzechów nerkowca (La Forchetta na nowo), arancini z krewetkami i chorizo (Papryczki 5). Organizatorzy ułatwili festiwalowym gościom wybór, poprzez przygotowanie daniospisu, dzięki któremu można przejrzeć wszystkie oferowane podczas Restaurant Week dania, z podziałem na przystawki, dania główne i desery. Warto też sprawdzić propozycje dotychczasowych laureatów festiwalu: znakomitej La Forchetta na nowo, Kuryera czy Esterante.
Rezerwację należy opłacić za pośrednictwem PayU/Straal. Potwierdzenie rezerwacji zostanie wysłane drogą mailową. Czas rezerwacji to 1,5 godziny.
Wydarzeniem towarzyszącym festiwalowi Restaurant Week będzie Breakfast Week. Event trwa od 4 października i potrwa do 12 listopada, obejmując aż 13 krakowskich śniadaniowni i restauracji, słynących z pysznych śniadań.
Patrycja Bliska