Już w sobotę 19 sierpnia Targ Pietruszkowy w Podgórzu, zapraszamy na specjalne wydarzenie. Wspólnie ze znanym szefem kuchni, Andrzejem Polanem, targowi wystawcy opowiedzą o tym, jak nie marnować jedzenia.
Co roku na świecie wyrzucany jest ponad MILIARD ton żywności, około ⅓ całego wyprodukowanego jedzenia. Na ograniczenie tego marnotrawstwa wpływ ma każdy z nas. Podejmując świadome decyzje o zakupach, planując wykorzystanie tego, co już kupiliśmy, dbając o dobre warunki przechowywania jedzenia możemy ograniczyć jego wyrzucanie, a także koszty jakie ponosimy podczas zakupów.
– Walka z marnowaniem żywności to globalny problem, który dotyczy każdego z nas, każdy bowiem może świadomie wpływać na to, aby jedzenia nie marnować – mówi Alicja Kowalik, prezeska Fundacji Targ Pietruszkowy. – Dlatego to tak ważna część misji naszego Targu, na którym spotykają się producenci żywności wyprodukowanej w sposób zrównoważony i przyjazny środowisku oraz świadomi konsumenci poszukujący takich właśnie produktów. Chcemy edukować krakowian w zakresie zero waste i wykorzystania zakupów w całości i stąd właśnie projekt “Zjedz – nie wyrzucaj!”
O zero waste i nie tylko będzie mowa już w sobotę 19 sierpnia od 8 do 13 podczas wydarzenia “Zjedz – nie wyrzucaj!” To kolejna odsłona projektu “EkoEdukacja na Pietruszce”. Główną atrakcją będzie specjalny pokaz kulinarny szefa kuchni, restauratora, eksperta ds. zrównoważonego żywienia Andrzeja Polana. Gość “Pietruszki” już od rana będzie pokazywał, jak wykorzystywać w kuchni to co na pierwszy rzut oka może wydawać się niejadalne, a do swoich kulinarnych kreacji użyje oczywiście produktów od wystawców Targu Pietruszkowego. Ten pokaz pozwoli zgłębić tajniki minimalizowania marnowania żywności, poznać praktyczne sposoby na lepsze wykorzystanie składników i odkryć smaczne rozwiązania dla środowiska i… portfela. To także szansa na odkrycie nowych pomysłów kulinarnych i wprowadzenia zmian na rzecz zrównoważonego stylu życia.
Podczas całego wydarzenia będzie można dowiedzieć się więcej o następujących kwestiach:
Bez odpadów. Praktyczne porady i przepisy na potrawy, w których wykorzystuje się cały produkt – od korzenia po liście.
Resztki. Jak wykorzystać resztki i pozostałości z posiłków do przygotowywania nowych, smacznych dań.
Planowanie. Jak tworzyć plany posiłków, które redukują marnowanie i pomagają wykorzystać składniki.
Świadome Zakupy. Jak planować zakupy, unikać nadmiernego kupowania i dostosować ilość składników do potrzeb.
Przechowywanie. Praktyczne wskazówki, jak przechowywać żywność w sposób, który przedłuży jej trwałość.
Lokalnie. Jak jednocześnie dbać o zdrową dietę i środowisko, wykorzystując produkty lokalne i sezonowe.
Edukacja. Jak skutecznie namawiać innych do szanowania żywności.
“Zjedz – nie wyrzucaj!” to wydarzenie będące częścią obchodów 10-lecia Targu Pietruszkowego oraz projektu EkoEdukacja na Pietruszce zrealizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Szymon Gatlik
Przewodnik kulinarny i winiarski, miłośnik lokalnej kuchni, członek Slow Food International, międzynarodowej organizacji dbającej o “dobre, czyste i sprawiedliwe” jedzenie. Ekspert programu Polskie Skarby Kulinarne. Jest m.in. autorem tras kulinarnego zwiedzania Krakowa i jedynym certyfikowanym przewodnikiem po krakowskiej winnicy Srebrna Góra.