Inwazja maluszków w krakowskim ZOO! Zobacz rodzinę lemurów katta [wideo]

Rodzina lemurów katta / fot. ZOO Kraków

Mały tygrys amurski, który urodził się w Krakowskim Ogrodzie Zoologicznym, podbił serca krakowian! Rodzicami zostały również lemury, wielbłądy oraz jeżozwierze. Maluszki można już oglądać na wybiegach. Zobaczcie urocze zwierzaki, które urodziły się w ZOO!

Na wybiegu lemurów katta pojawiły się bliźniaki. Maluchy mają dopiero 1,5 miesiąca, ale stają się coraz bardziej samodzielne. Czasami skaczą po gałęziach, ale najbardziej lubią podróżować na grzbiecie lub brzuszku mamy. 

Zwierzęta występują w południowo-zachodniej części Madagaskaru. To jedyny gatunek lemura, który prowadzi naziemny tryb życia. Odżywiają się m.in. owocami, nasionami, kwiatami i drobnymi bezkręgowcami. 

Maluszków cd.

Przedstawiliśmy już Państwu tygryska, małego wielbłąda i jeżozwierze indyjskie, a dziś kolejna porcja rozkosznych słodziaków. Zobaczcie kto podróżuje na grzbiecie i brzuchu mamy? Urocze bliźniaki – lemurki katta. Mają ok. 1,5 miesiąca i z każdym dniem stają się coraz bardziej samodzielne. Wprawdzie ciągle najbezpieczniej czują się wczepione w futro matki i cioci, ale zdarza się im już je opuszczać i skakać po gałęziach. Musicie to zobaczyć!

Opublikowany przez ZOO Kraków Środa, 1 maja 2019

Ciąża u lemura katta trwa od 134 do 138 dni. Najbliższe sześć miesięcy bliźniaki spędzą pod opieką mamy.  

Lemury katta stały się rozpoznawalne dzięki animacji „Madagaskar”. Jedną z najbardziej charyzmatycznych postaci w filmie był król Julian, który należał do tego gatunku. Zwierzęcy arystokrata śpiewał piosenkę „Wyginam śmiało ciało”. Króla Juliana dubbingował Jarosław Boberek. 

Małe, kujące kulki

W marcu na świat przyszły bliźniaki jeżozwierzy indyjskich. Jeszcze 1,5 miesiąca temu były milutkimi kuleczkami. Teraz ich igły stają się coraz bardziej kujące. Gdy maluszki się przestraszą, to stroszą swoje kolce.

Jeżozwierze indyjskie występują w Indiach, Cejlonie i Turkiestanie. Zwierzaki zamieszkują lasy, tereny skaliste oraz sawanny. Chętnie spożywają owoce oraz rośliny, a dietę uzupełniają drobnymi owadami. 

Kolejne słodziaki 🙂

Po tygrysku i wielbłądziątku, dziś prezentujemy kolejne słodziaki. Czas na urocze, kolczaste kulki. Maluchy jeżozwierzy indyjskich przyszły na świat w marcu. Teraz już dokazują z rodzicami na wybiegu. Bliżniaki są miniaturką dorosłych osobników. Gdy się czegoś przestraszą podobnie jak one stroszą kolce, stając się "biegającymi twierdzami". A jeszcze 1,5 miesiąca temu były zupełnie mięciutkie :)Jutro, 3 maja, na FB zadebiutują następne maluszki. Zaglądajcie! Czekamy

Opublikowany przez ZOO Kraków Środa, 1 maja 2019

Według Czerwonej Listy Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody jeżozwierze indyjskie są zaliczone do grupy Lc. Oznacza to, że zwierzęta są w mniejszym stopniu zagrożone wyginięciem.

Malec z dwoma garbami

W ZOO pojawił się również mały wielbłąd dwugarbny. Maluszek mieszka na wybiegu razem z mamą i tatą. 

Ciąża trwała ok. 13 miesięcy. Zwykle rodzi się jedno młode, które waży aż 35 kilogramów!

Powiększona rodzina wielbłądów

Nie tylko mały tygrysek wzbudza w naszym ogrodzie głośny podziw zwiedzających. Mamy więcej słodziaków. Dziś prezentujemy młodego wielbłąda dwugarbnego. Przyłapaliśmy go na wybiegu w trakcie przytulanek z rodzicami. "Malec" łasił się zarówno do bardzo cierpliwej i kochającej mamy, jak i do wielkiego taty. Choć poważny ojciec – Grof, specjalnie czuły nie jest, to dla syna ma wiele wyrozumiałości 🙂 Przybywajcie aby zobaczyć to na własne oczy.

Opublikowany przez ZOO Kraków Środa, 1 maja 2019

Wielbłądy dwugarbne zamieszkują pustynie Gobi oraz chińskie półpustynie. Odżywają się roślinami, a nawet suchymi pędami. Zwierzęta są bardzo odporne na brak wody. 

Niestety, wielbłądy dwugarbne są krytycznie zagrożone wyginięciem!

 

 

 

 

Zobacz także